Oslo najskuplji, Beograd 107

Nakon što je 14 godina bio najskuplji grad na svetu, Tokio to više nije, pošto je na čelnu poziciju izbio glavni grad Norveške Oslo.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

11:30

Default images

Posebno osnovana svetska komisija Ekonomist grup, zadužena za praćenje kvaliteta života u 130 svetskih gradova, posle upoređivanja cena stanovanja, hrane i osnovih potrepština, izračunala je da je norveška metropola najskuplja na svetu. Tokio je sada na drugom mestu, a treći je Rejkjavik. Beograd je pri dnu, na 107. mestu, posle Zagreba, koji je 105, ispred većine afričkih gradova.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da zemlje u tranziciji, među kojima je i naša, beleže veliki rast cena u svim oblatima koje se vrednuju, a posebno u nekretninama.

U vrhu liste najskupljih našli su se i Osaka, Pariz, Kopenhagen, London, Cirih, Ženeva i Helsinki.

Komisija je ustanovila da su troškovi života u celome svetu veći nego lane, a najveći rast zabeležio je Istanbulu, gde su troškovi života povećani čak za pet posto, pa se turska metropola našla na 48. mestu.

Porast beleže i Prag (58), Varšava (63), Kijev (82) i Bukurešt (95.). Gradovi Severne i Južne Amerike našli su se između 10. i 30. mesta, što znači da imaju stabilnu ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: