Eskalacija verskog nasilja

Karikature proroka Muhameda, posle oštrih reakcija islamskih zvaničnika, izazivaju sve veće proteste građana muslimanskih zemalja.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

11:27

Default images

U toku sukoba, u Iranu, Siriji i Libanu načinjena je velika materijalna šteta. U Bejrutu je danas zapaljena danska ambasada, ali su danske diplomate uspele na vreme da napuste zgradu ambasade.

Oko 2.000 libanskih policajaca pokušalo je korišćenjem suzavca i vodenih topova da rastera demonstrante. Policija je pucala u vazduh, ali danska ambasada je ipak zapaljena. U sukobima je povređeno više osoba, najmanje njih deset prebačeno je kolima hitne pomoći u bolnice.   

"Pozvali smo naše građane da se umire, i da istovremeno stave tačku na ove učestale proteste, da izbegavaju nemire ili bilo šta što bi moglo da pogorša trenutnu situaciju u Libanu. Bojim se da bi neko mogao da iskoristi trenutnu situaciju da bi uništio Liban", kaže šeik Muhamed Rašid Kabani.

"Mislim da je ovo velika tragedija i veoma mi je žao da su u Siriji i ostalim zemljama napadnuti interesi i imovina Danske. Ali, dozvolite mi da kažem i to da je Sirija policijska država i da se to ne bi dogodilo da vlasti nisu, na neki način, dozvolile da se sve to desi. Mislim da u Danskoj imamo veoma dobru i konstruktivnu debatu o slobodi govora, na jednoj strani, i kako to utiče na poštovanje druge religije. Ono što se događa van Danske, pogotovo na Bliskom istoku, ima više veze sa dešavanjima u tim državama, sa unutrašnjom politikom, ali i sa putujućom delegacijom danskih imama koji namerno pokušavaju da okrenu javno mnjenje protiv Danske i njenih interesa, protiv mojih novina. Ja sam se već sreo sa imamima u Danskoj i voljan sam da se uključim u dijalog, jer mislim da je to dobro. Ali, takođe mislim da je sada najvažnije pitanje diplomatije, tako da ću to prepustiti Danskoj vladi, Evropskoj uniji ili ko god da je zadužen za to", kaže za B92 Fleming Roze, urednik kulturne rekacije danskog lista Jilands posten, koji je prvi objavio karikature.

Iran je povukao svog ambasadora iz Danske, zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda u danskoj štampi. Iran je takođe zabranio ulazak danskim novinarima. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da će Iran proučiti i privredne odnose sa zemljama u kojima su objavljene problematične karikature. Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hamid Reza Asefi je ocenio da slobodu mora da prati odgovornost.

Muslimani smatraju uvredljivim prikazivanje proroka Muhameda, a objavljivanje tih karikatura izazvalo je bes u muslimanskom svetu.

Sporne karikature možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: