Labus u Briselu o "gasnoj krizi"

Evropska unija će se uključiti u rešavanje krize oko snabdevanja gasom dela Evrope u koji spada i Srbija.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

17:20

Default images

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da je u Briselu od evropske komesarke za spoljne poslove Benite Ferero Valdner dobio obećanje da će se ona angažovati na normalizaciji isporuka ruskog gasa.

Prema oceni potpredsednika vlade Srbije, pitanje umanjenih isporuka Ruskog gasa za Srbiju je preraslo u "problem koji je neizdrživ". Problem može postati još veći s obzirom da meteorolozi za sledeću nedelju najavljuju novi ledeni talas sa temperaturama ispod minus deset stepeni, koji bi trebalo da potraje nekoliko dana. Takođe, prema nepotvrđenim informacijama krajem februara moguć je još jedan period sa temperaturama ispod nule.

"Mi imamo krizu isporuke gasa uprkos svih obećanja da će biti normalizovana isporuka. Negde gas nestaje, da li u Ukrajini, ili u Mađarskoj, mi to ne znamo. A situacija sa našom industrijom postaje dramatična. Ja sam zamolio da evropska komisija, odnosno komesar za spoljne poslove tu na neki način pomogne i dobili smo neka obećanja", rekao je Labus.

Labus je saopštio Valdnerovoj da su od Rusije pre nedelju dana dobijene garancije da će snabdevanje gasom biti normalizovano, ali se to međutim nije desilo. Problemi sa gasom u Evropi počeli su prvog dana ove godine, kada je Ukrajina kroz koju prolazi magistralni gasovod odbila da potpiše novi ugovor sa ruskim Gaspromom o novoj ceni za isporuke gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: