"Potonućete" u knjizi na mađarskom

Pokrajinski sekretar za obrazovanje zahteva povlačenje jednog udžbenika na mađarskom jeziku zbog sporne naslovne strane.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.02.2006.

13:46

Default images

Pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu Zoltan Bunjik zatražio je od Ministarstva prosvete Srbije da iz distribucije budu povučene Zbirke zadataka sa pitanjima i rešenjima iz mađarskog jezika, zbog neprimerenih sadržaja. Ministarstvo prosvete je saopštilo da će povući spornu zbirku zadataka iz mađarskog jezika.

Bunjik je naveo da su na naslovnoj strani pomenute zbirke na mađarskom jeziku nalaze poruke koje u prevodu na srpski glase: "Mogao bi da odeš" i "Potonućete".

On je rekao da su zbirke juče i prekjuče distribuirane po školama i da su učenici nakon toga došli da se žale u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu. Sporne zbirke se mogu naći u slobodnoj prodaji i u "Prosvetnom pregledu", koji je i štampao zbirku.

"Smatramo da ovako gruba greška ne može biti slučajna i zahtevamo od Ministarstva prosvete da utvrdi ko je odgovoran za ovo i da povuče zbirku zadataka iz distribucije", kazao je Bunjik.

Integracija vojvođanskih manjina

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković i vojvođanski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine Tamaš Korhec razgovarali su o učešću predstavnika manjina u pravosuđu Srbije. Korhec je posle sastanka ocenio da ministarstvo pravde ozbiljno shvata ovaj problem i da će se  u tom pravcu preduzeti konkretni koraci: "Razmotrićemo nove sistematizacije da one omogućuju ostvarivanje službene upotrebe jezika pripadnicima nacionalnih manjina, a isto tako i kod kadrovske politike, kod imenovanja na pravosudne funkcije odgovoreno je da ćemo uzeti u obzir i nacionalnu strukturu na teritoriji ili na području suda gde se sudija imenuje." Ministar Stojković i vojvođanski sekretar za nacionalne manjine sastaće se ponovo u naredne dve nedelje u Novom Sadu, kako bi proverili šta je od dogovorenog i realizovano.

Tamaš Korhec, kaže za B92 da je tokom dana razgovarao i sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem. Dogovoreno je da se preko školskog sistema afirmiše više jezičnost kod mladih u Vojvodini, a pogotovo u sredinama gde su nacionalne manjine zastupljene u većem broju: "Pripremićemo mogućnost da se kao drugi strani jezik u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku uči jezik nacionalne manjine koja je u toj sredini dominantna ili prisutna. Isto tako razmotrićemo i reviziju školskog programa srpskog jezika u školama na jezicima nacionalnih manjina, pošto se ispostavilo da ti programi ne omogućuju efikasno učenje srpskog jezika, a efikasno učenje srpskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina je takođe važan aspekt njihove afirmacije i integracije u naše društvo."

Ministarstvo sporta podržalo je projekat Izvršnog veća Vojvodine "Afirmacija multikulturalnosti i tolerancije u Vojvodini", a ministar Vuksanović je najavio i finansijsku pomoć u realizaciju ovog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: