Kada batina ima dva kraja

Specijalni izaslanik SAD za pregovore o statusu Kosova Frenk Vizner stiže večeras u Beograd da bi sutra razgovarao sa čelnicima SCG.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

12:08

Default images

Vizner je prethodno u Prištini izjavio da je stav SAD da se ove godine završe pregovori o statusu Kosova. Vizner je ponovio i da su SAD angažovane i odlučne da pregovore vode do zaključenja i da se to postigne što je brže moguće. Vizner je u razgovoru sa kosovskim pregovaračkim timom rekao i da će SAD podržati Kosovo u procesu utvrđivanja statusa.

Glavna i odgovorna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović rekla je za B92 da će Frenk Vizner i tokom svog boravka u Beogradu večeras i sutra izneti slične stavove: "Gotovo sam sigurna da će on da kaže 'mi smo pošten broker, ja ću biti pregovarač u dobroj veri, neću gurati ničije inetrese, mi ćemo zastupati i vaše interese, mi nismo ovde kao albanski advokati.' Naravno, da mi svi nekog sumnjičimo, pretpostavljamo da su Amerikanci malo više iza kosovskih Albanaca za koje su ratovali, a malo manje iza Srba koji, u neku ruku postoji to osećanje, moraju da plate godine Miloševićevog nasilja. Teško je kriviti Amerikance što oni na takav način razmišljaju."

Osim američkog stava o pregovorima i statusu Kosova, javnost se i dalje bavi insistiranjem zvanične Moskve da rešenje za status Kosova ima univerzalan karakter. Ljiljana Smajlović smatra da su postupci zvanične Rusije oko Kosova potpuni obrt. Smajlović podseća na intervjuu koji je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmeri Di Karlo dala ruskom listu Komersant u kome je rekla da je Kosovo presedan: "Ona je htela da umiri Ruse i da im kaže - Vi ne treba da se plašite da ćemo mi ovo što učinimo oko statusa Kosova, da će to biti princip koji ćemo primenjivati oko Čečenije. Međutim, Putin je na to veoma interesantno reagovao. On je, onda, celu stvar okrenuo naglavačke i rekao 'ne, mi hoćemo univerzalni model i da znate ovaj vaš presedan može i nama da posluži, u naše svrhe. Ova batina ima dva kraja!"

"Kosovo je nezavisno"

Britanski i američki analitičari za Balkan ocenili su da je na poslednjoj sednici Kontakt grupe potvrđena namera da se Kosovu da nezavisnost, upozorivši, međutim, da to, ako  ne bude jedinstven slučaj, može negativno da utiče na rešavanje problema u drugim delovima sveta. Novinar Tim Džuda ocenjuje da je formulacija iz saopštenja Kontakt grupe da "rešenje mora biti prihvatljivo za stanovnike Kosova" jasno upučuju da zaključak da je odluka faktički doneta i da će Kosovo dobiti uslovnu nezavisnost.

Haški optuženici slabe poziciju Srbije

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom američkog drzavnog sekretara Nikolasom Bernsom koji mu je poručio da će slabiti pozicija Srbije u pregovorima o statusu Kosova, sve dok haški optuženici ne budu privedeni pravdi.

"Poruke su bile dosta tvrde, ali ne i neočekivane. Nema partnerstva za mir i NATO-a, u opasnosti je svako kretanje Srbije ka EU i dramatično će slabiti pregovaračka pozicija Srbije oko samog Kosova, sve dok haški optuženici ne budu u Hagu", rekao je Drašković u telefonskoj izjavi Beti.

Šef diplomatije SCG je rekao da mu je Berns poručio da je neispunjavanje te obaveze "sramota za Srbiju".  Berns je, takodje, napomenuo da srpskoj pregovaračkoj poziciji oko Kosova, škode nerealni politički zahtevi, a to su svi oni koji ignorišu vodeće principe Kontakt grupe, uključujući i taj da nema povratka na situaciju pre 1999. godine, rekao je Drašković.

Drašković je rekao da je tokom razgovora insistirao da se pregovori o statusu Kosova vode u skladu sa preporukama specijalnog izaslanika UN za procenu standarda Kaja Ejdea i naglasio da bez ispunjavanja ključnih standarda ne može biti govora o donošenju brze odluke o konačnom statusu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: