Dokazati poreklo imovine

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je inicijativu Ministarstvu pravde za izmenu Zakona o krivičnom postupku.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

18:00

Default images

Ta inicijativa odnosi se na zaplenu imovine optuženim pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, kao što se to čini u Italiji. Svako ko je osumnjičen za organizovani kriminal i ima imovinu koja nije u skladu sa njegovim primenjima mora da dokaže poreklo, a ako ne dokaže ta imovina se automatski oduzima.

Prema italijanskom rešenju koje predlaže Specijalno tužilaštvo pod finansijskom istragom bi bila deca i supružnici ali i sva ostala lica sa kojima je u poslednjih pet godina osumnjičeni živeo, kao i fizička, pravna lica, preduzeća, konzorcijumi i holdinzi čijom imovinom sva ta lica raspolažu.

Svaka imovina koja nije u skladu sa ostvarenim primanjima bila bi konfiskovana ukoliko Ministartvo pravde prihvati ovu inicijativu: "Suština ove inicijative i budućeg zakona treba da bude ta da se uništi ekonomska imperija kriminalne organizacije, jer samo sa uništenjem ekonomske moći može se efikasno boriti s organizovanim kriminalom i na taj način će taj kriminalni bastion biti urušen, jer ne može da funkcioniše bez novca i ne može organizovano da deluje. Samo tako možemo da se obračunamo sa kriminalnim organizacijama, uopšte mafijom u širem smislu reči", kaže Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: