Završnica procesa BiH protiv SCG

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za mesec dana suočiće se pravni timovi BiH i SCG, u završnici procesa tužbe za genocid.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

17:40

Default images

Bosna i Hercegovina je ovaj proces pokrenula pre 13 godina, tužeći tadašnju SRJ za genocid.

Pravni tim SCG, na čelu sa Radoslavom Stojanovićem pokušaće, na početku rasprave, da još jednom ospori nadležnost Međunarodnog suda da presuđuje u sporu jer u vreme kada je tužba podneta SRJ nije bila članica UN pa nije mogla biti ni u nadležnosti suda te organizacije. Ukoliko do suđenja ipak dođe advokati će osporavati tvrdnje da je SCG u BiH počinila genocid.

Gostujući u Proces TV-u Glavni pravni zastupnik SCG profesor Stojanović izjavio je da ne strahuje od dokumentacije iz vojnih arhiva koje bi bosanska strana mogla da predoči sudu, odnosno od personalnih dosijea koji sugerišu da su visoki oficiri VRS, ulkjučujući Ratka Mladica, bili na platnom spisku Generalštaba u Beogradu. Stojanović kaže da bi izručenje Mladića koristilo SCG u sporu sa Bosnom i potvrđuje pisanje sarajevskih medija da se Zapada sugerise Bosni da odustane od tužbe i da dve zemlje sporove reše van sudnice. Za ovakvu opciju zalaže se i pravni tim SCG, ali je u Sarajevu odlučno odbijaju.

"Ja to znam iz dnevnih medija, iz štampe, i znam nešto iz neposrednog, diplomatskog komuniciranja, da se vrši pritisak da Bosna odustane od tužbe i pređe na pregovore, jer sporazum na pregovorima otvara vrata procesu pomirenja", rekao je on.

Stojanović kaze da Međunarodni sud pravde ne obavezuju presude koje su donete u Haskom tribunalu, pa ni ona pravosnažna kojom je konstatovano da je u Srebrenici izvršen genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: