Koje je marke markica

Ministar vera odbacuje kritike na račun Vlade zbog uvođenja markice za izgradnju hrama Svetog Save na Vračaru.

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2006.

12:55

Default images

Milan Radulović u izjavi za javnost ocenjuje da kritike izviru iz nerazumevanja značaja verske kulture. "Kritike upućene Vladi u tom slučaju pokazuju da u Srbiji neki borci za ljudska prava slobodu govora ponekad nesmotreno praktikuju tako da njome iskažu svoju politički motivisanu netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da poreknu pravo na slobodu savesti i veroispovesti većini građana Srbije", piše on.

"Takvim istupima posredno se osporavaju prava, interesi, položaj i uloga i ostalih crkava i verskih zajednica u demokratskom društvu. Političkim napadima na crkve ugrožavaju se verske slobode u Srbiji, a zaštita tih sloboda jedini je razlog mog obraćanja javnosti", naveo je Radulović.

"Hram Svetog Save spada u onu vrstu sakralnih zdanja koja sublimišu i izražavaju religioznu svest i estetski ukus jedne epohe, a hramovi kakav je svetosavski služe na ponos svih naraštaja i svih građana jedne države koji učestvuju u njegovom podizanju. Kao kulturna vrednost, hram Svetog Save je privlačan i otvoren svakom Beograđaninu, svakom građaninu Srbije, budućim naraštajima, pa i svakom turisti, bez razlike. Upravo zato nijedna crkva i verska zajednica u Srbiji ne osporava odluku Vlade Srbije o uvođenju markice. Pojedinci i organizacije koji osporavaju tu Vladinu odluku mogli su po istoj logici i sa istim pravom tvrditi da je uvođenje doplatne poštanske marke za finansiranje Evropskog prvenstva u vaterpolu predstavljalo kršenje ljudskih prava neplivača, ljubitelja fudbala i građana koje nijedan sport ne zanima", dodaje ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: