SAD: Isti podaci, novo pakovanje

SAD odbacile izveštaj SE u kom se navodi da je CIA razvila sistem mučenja osumnjičenih za terorizam na tajnim lokacijama.

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2006.

12:37

Default images

"Tu nema ničeg novog. To polje je u najvećoj meri obrađeno", izjavio je u utorak portparol Stejt departmenta Šon Mekormak u osvrtu na tvrdnje izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da postoje dokazi da su SAD razvile sistem izvoza torture i da je malo verovatno da evropske vlade nisu znale za to.

Mekormak je rekao da se tu radi o istim informacijama u novom pakovanju i podsetio da je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs tokom evropske turneje pružila iscrpne informacije o tom pitanju.

Izvestilac SE, švajcarski senator, u izveštaju predstavljenom SE je naveo da za sada nema nepobitnih dokaza o postojanju tajnih zatvora u Rumuniji ili u Poljskoj, kako je tvrdi Hjuman rajts voč, ali da ostoji veliki broj koherentnih dokaza koji ukazuju na postojanje sistema relokacije ili izvoza' torture van SAD.

SE je pokrenuo istragu o tajnim zatvorima CIA u Evropi pošto je u novembru otkriveno da su američki agenti saslušavali jednog od ključnih osumnjičenih članova Al kaide u nekom tajnom zatvoru u istočnoj Evropi i da su neke osumnjičene prebacivali u druge zemlje preko Evrope. U izveštaju HRW kao zemlje u kojima postoje tajne lokacije za ispitivanje osumnjičenih pominju se Poljska, Rumunija, ali i Kosovo, koje je pod međunarodnom upravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: