Sutra sahrana Ibrahima Rugove

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova biće sahranjen sutra, na groblju kod Spomen-kosturnice u prištinskom naselju Velanija.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 25.01.2006.

11:07

Default images

Portparol Odbora za sahranu Muhamed Hamiti saopštio je da će na komemoraciji govoriti šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, premijer Kosova Bajram Kosumi, predstavnik Demokratskog saveza Kosova, čiji je Rugova bio lider, i neko od članova Rugovine porodice.

Prema Hamitijevim rečima, dolazak na sahranu potvrdilo je oko 30 državnih delegacija.

Hamiti je odbio da komentariše zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića da prisustvuje sahrani i kratko rekao da je stav UNMIK-a o tome poznat.

"Izbor predsednika iduće nedelje"

Prištinski Zeri danas piše, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore i izvore bliske vrhu UNMIK-a, da će novi predsednik Kosova najverovatnije biti izabran tokom iduće nedelje, a da je izbor predsednika hitno pitanje koje treba da reše lokalni političari.

Tadić: Uvažavam stav porodice

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da uvažava stav porodice kojoj nije prihvatljiv dolazak predsednika Srbije na sahranu Ibrahima Rugove.

"Moja želja je bila da odam poštovanje čoveku koji je drugačije mislio od mene, koji se na miran način zalagao za ostvarivanje svojih ideja i koji je bio predstavnik kosovskih Albanaca sa kojima delimo životni prostor. Nažalost, ni politički predstavnici kosovskih Albanaca niti međunarodna zajednica nisu imali sluha za činjenicu da je ovo bila prilika da počnemo da menjamo odnose među Srbima i Albancima ", kaže predsednik Tadić.

On je objasnio da je poziv na dijalog , koji je svojevremeno uputio Ibrahimu Rugovi, otvoren i za njegovog naslednika.

"Srpska strana polako shvata"

Analitičar i profesor na Nacionalnom univerzitetu SAD za odbranu Stiven Majer kaže da se smrt Ibrahima Rugove neće značajno odraziti na situatiju na Kosovu ili pregovore o budućem statusu jer je bila očekivana. On smatra da će o budućnosti Kosova ipak odlučivati velike sile, ako Vlade u Beogradu i Prištini ne postignu razuman dogovor. "To je, izgleda, malo verovatno jer je neminovna radikalizacija, posebno na albanskoj strani. Među kandidatima koji žele da zamene Rugovu ne vidim nijednog koji je Rugovinog kova. Premijer Kosumi i opizicioni lider Tači poseduju kvalifikacije za Rugovin položaj, ali ni oni ni neko drugi neće moći da preuzmu ulogu oca nacije", veruje Majer.

"Albanci smatraju konflikt iz 1999. oslobodilačkim ratom, dok se Srbi drže koncepta 'manje od nezavisnosti, više od autonomije', koji nije jasan ni meni, a izgleda ni samim Srbima. Decentralizacija nudi najviše mogućnosti za dogovor. Srpska strana počinje polako da shvata da je nezavisnost neminovna i da najviše čemu Beograd može da se nada jeste podela. Mnogo zavisi od načina na koji Marti Ahtisari i njegov tabor budu prišli pregovorima i u kojoj meri budu u stanju da podstaknu narode regiona da prihvate budućnost kakva im se nudi, umesto da im je nametnu diktatom. Vašington treba da se drži po strani koliko je to moguće jer bi uzdržanost SAD bila korisna za region", zaključio je Majer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: