Nove prijave u Karić-aferama

MUP je podneo krivičnu prijavu zbog afere Mobtel protiv bivšeg direktora Vidomira Parežanina. Prijava i protiv Bojane Lekić.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

11:06

Default images

MUP Srbije saopštio da je krivična prijava podneta zbog sumnje da je oštetio kompaniju za više od 37 miliona evra. U saopstenju MUP-a se navodi da Parežanin trenutno nije dostupan organima gonjenja i da se za njim traga.

Advokat zamenika generalnog direktora Mobtela Bogoljuba Lazića kaže da se Lazić sumnjiči za zloupotrebu položaja. Gradimir Nalić je izjavio za B92 da se njegov klijent sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je po nalogu tadašnjeg privremenog upravnika Mobtela Tatjane Rakas ugovorom pribavio stan u vlasništvu Mobtela. Odlukom Lazićevog šefa, generalnog direktora Mobtela Sretena Karića, taj stan je kao kadrovski dodeljen na korišćenje Tatjani Rakas, a ona ga je potom i otkupila, izjavio je Nalić i dodao da Lazić danas treba da da izjavu pred istražnim sudijom.

Portparol suda Ivana Ramić izjavila je da je doneto rešenje o sprovođenju istrage zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, izjavila je danas. "Laziću nije određen pritvor, odnosno pušten je da se brani sa slobode", rekla je Ivana Ramić agenciji Beta.

Investitori prate situaciju

Savet stranih investitora pažljivo prati dešavanja u vezi sa aferom Mobtel i navodi da ne odustaje od ulaganja u Srbiju, ali da bi do odustajanja moglo doći jer afere dovode do političkog i ekonomskog rizika, što nije dobra osnova za ulaganja.

Komantarišući dešavanja u vezi s Mobtelom, član Saveta stranih investitora Aleksandar Piker kaže da je važno odvojiti politiku od ekonomije u svakom, pa i u tom slučaju, i završiti sve počete procese. "Smatramo da je neophodno utvrditi tačan odnos privatnog i državnog udela. Kako sada izgleda, u telekemunikacijama većina pripada državi, a to nije dobar znak", kaže on.

Dobar znak nije ni to što je prošle godine bilo manje direktnih stranih investicija nego što je očekivano. Potpredsednik Saveta stranih investitora Goran Pitić navodi da je na Vladi da reši neka ključna pitanja kako se to ne bi ponovilo. "Ako ne budu rešavana pitanja političkog i ekonomskog rizika, koja se manifestiju kroz korupciju, odnosno ako ne bude primenjen zakon, ako ne budu rešeni slučajevi korupcije, ako privatizacija ne bude brža i ako Vlada ne uvaži glas privatnog sektora, onda neće biti novih investitora", kaže Pitić.

U poslednjih pet godina strani investitori uložili su 2,5 milijardi evra u Srbiji i zaposlili 120.000 ljudi.

Prijave protiv čelnih ljudi BK TV

Poreska policija podnela je krivične prijave aktuelnog i bivšeg direktora BK televizije Bojane Lekić i Aleksandra Zeremskog.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da su Lekićeva i Zeremski kao direktori RTV BK Telekom omogućili zaposlenima da otkupe stanove koje je kompanija kupila, po mnogostruko nižoj ceni od realne i da su na taj način izvršili utaju poreza.

Bojana Lekić odbacila je optužbe za utaju poreza i ocenila da je postala "meta montiranog procesa". "To sam shvatila kada su, i pre nego što me je Poreska policija pozvala da u svojstvu svedoka dam izjavu, jedne novine u nepotpisanom tekstu objavile sve podatke koji su bili u posedu samo policije, upakovano tako da sam u tom tekstu već bila optužena i osudjena", navodi se u saopštenju Bojane Lekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: