Predsednik SO Vranje i dalje preti

Pored lokalnih medija, na udar vlasti u Vranju nedavno se našlo i dopisništvo RTS-a.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2005.

19:09

Default images

Predsednik opštine Miroljub Stojčić, nezadovoljan izveštavanjem zahtevao je kadrovske promene u dopisništvu, pod pretnjama iseljenjem i oduzimanjem opreme. Stojčiću su se suprotstavili vranjski novinari, koji njegov postupak vide kao još jedan u nizu pritisaka na medije.

U nameri da natera RTS da, kako kaže, objektivno izveštava o dogadjajima u Vranju, prvi čovek te opštine, Miroljub Stojčić dao je rok RTS-u od 30 dana da sprovede kadrovske promene. Direktno pogodjena ovim zahtevom našla se urednica dopisništva Miljana Okiljević Nikolić: "Ovo je možda još jedan pokušaj kontrole medija i to je najgore.Nisam ja lično u pitanju, u pitanju je novinarstvo", kaže ona.

Stojčić kaže da je nezadovoljstvo kod gradjana radom RTS-a poteklo od činjenice da se program 2. i 3. kanala već dve godine ne vidi u Vranju i što se ne izveštava o važnim dogadjajima iz tog grada: "Novinari dopisništva RTS-a sve pozitivno marginalizuju ili nemaju ekipu ili im je kamera u kvaru, ali od drugih manje bitnih dogadjaja naprave pravu senzaciju. Naravno, tada imaju i ekipu, a i tehnika im besprekorno funkcioniše", kaže Stojčić..

Protestujući zbog zahteva predsednika opštine, novinari iz Vranja zatražili su hitan sastanak sa njim. Oni su podsetili da je nedavno iz opštinske zgrade obezbedjenje izbacilo novinare OK radija i Vranjskih novina, da vlast vrši pritisak na firme da se ne reklamiraju u tim medijima i da se protiv novinara često pokreću tužbe: "Gospodin Stojčić ne shvata šta je nezavisno movinarstvo, šta je demokratija, šta su mediji. On i dalje donosi sudove o radu pojedinih medija, novinara i to ultimativno. Traži od njih pozitivne stvari, ne prezajući od toga, kao u slučaju dopisništva RTS-a, da posegne i za grubim sredstvima kao što je ucena", kaže Vukašin Obradović urednik "Vranjskih novina".

Stojčić nije želeo da povuče ultimatum upućen RTS-u, jer kako je rekao, u tome ne vidi ništa loše. Ipak, odlučio je da dopisništvo ne izbaci iz opštinskih prostorija budući da će kvar na predajniku uskoro biti otklonjen i da ce Vranjanci moći da prate 2. i 3. program RTS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: