Najvažniji deo pregovora sa EU

Dana 20. i 21. decembra počinju pregovori sa EU o liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2005.

12:34

Default images

Na tom sastanku, koji će biti održan u utorak i sredu biće reči o liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, najavila je direktor kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević. Ona je u izjavi Fonetu naglasila da će tada prvi put biti isproban princip dvostrukog koloseka.

Na tom sastanku, koji će biti održan u utorak i sredu biće reči o liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, najavila je direktor kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević. Ona je u izjavi Fonetu naglasila da će tada prvi put biti isproban princip dvostrukog koloseka.

Tanja Miščević je navela da će pregovarači iz Srbije predstavnicima Evropske komisije predstaviti liste proizvoda koji su definisani kao neosetljivi, osetljivi i veoma osetljivi: "Reč je o desetinama hiljada proizvoda, kako industrijskih, tako i poljoprivrednih, objasniti svoje definicije zašto je nešto neosetljiv proizvod, a zašto je nešto osetljiv, ili veoma osetljiv, koji su rokovi da se liberalizuje trgovina osetljivim i veoma osetljivim proizvodima, kakav to efekat ima na unutrašnje tržište i ekonomski razvoj".

Tanja Miščević je objasnila da su neosetljivi proizvodi oni koje Srbija ne proizvodi, niti ima nameru da proizvodi, dok su osetljivi i veoma osetljivi proizvodi oni čija carina iznosi od 15 do 30 odsto. Tanja Miščević je istakla da su naši pregovarači potpuno spremni da predlože rokove kada bi trebalo da dodje do potpunog ukidanja carina, kao i tempo snižavanja carina za osetljive i veoma osetljive proizvode: "Za neosetljive proizvode, stupanjem na snagu privremenog sporazuma, ukoliko se ugovor zaključi početkom novembra, kakav je kalendar, očekujemo da bi početkom 2007. ovaj privremeni sporazum stupio na snagu, dok ne bude ratifikovan čitav sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To znači da bi za prilično veliki broj proizvoda koji se svrstava u kategoriju neosetljivih carina bila momentalno skinuta. Za ostale robe će u ovoj prvoj tehničkoj rundi, naši pregovarači predložiti rokove, videti šta o tome misli Evropska komisija i za naredne runde pregovora ostaviti dovoljno prostora da se usaglase u nekom roku".

Prema rečima Tanje Miščević, ne postoje najave iz Brisela da će prva runda pregovora biti odložena zbog negativnog izveštaja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Karle del Ponte pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Tanja Miščević je rekla da suspenzija pregovora zbog nesaradnje SCG sa Hagom zavisi od političke odluke unutar EU.

"Za Srbiju najvažniji pregovori sa EU"

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je u izjavi bugarskim medijima da su najvažniji zadatak za Srbiju pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

"Oni su započeli nedavno i trebalo bi da budu završeni za oko godinu dana. To će biti period, u kome treba da usvojimo još čitav niz važnih zakona, i u tom smislu i novi Ustav Srbije, jer u sadašnjem Ustavu nema odgovora na pitanja pred kojima se država nalazi u ovom trenutku", ocenio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: