Bez konkursa za frekvencije

Haos u etru Srbije još će čekati na rešenje pošto konkurs za dodelu frekvencija nikako ne može da bude raspisan.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2005.

13:03

Default images

Član Radiodifuznog saveta Aleksandar Vasić izjavio je da je sve spremno za raspisivanje konkursa za izdavanje dozovola za emitovanje programa na nacionalnom nivou, ali da Upravni odbor Agencije za telekomunikacije koči proces jer se nije izjasnio o planu dodele frekvencija i predložio ga ministarstvu za kapitalne investicije. U Agenciji za telekomunikacije tvrde da to nije tačno.

Posle Vasićeve izjave, oglasio se predsednik upravnog odbora Agencije za telekomunikacije Jovan Radunović, koji smatra da problem između Agencije za telekomunikacije i Agencije za radiodifuziju ne postoji: "Prozivanje Republičke agencije za telekomunikacije je nešto što ne vidim po kom se osnovu čini. Eksplicitno u zakonu piše, članu 104, da plan raspodele donosi ministarstvo i ovde se Agencija obratila na pogrešnu adresu".

"Hitno usvojiti Plan raspodele frekvencija"

Više profesionalnih udruženja novinara elektronskih medija i emitera radio i televizijskog programa traži od Agencije za telekomunikacije da nadležnima na usvajanje hitno uputi Plan raspodele radiofrekvencija.

Asocijacija profesionalnih emitera Srbije, Udruženje za razvoj privatne radiodifuzije Spektar, Udruženje radio i TV novinara Srbije i grupacija za radiodifuziju pri Privrednoj komori Srbije podsetili su da bez tog plana nije moguće raspisati konkurs za dozvole za emitovanje radio i TV programa. Optužujući Upravni odbor Agencije za telekomunikacije za kršenje zakona, blokiranje raspisivanja javnih konkursa i blokiranje početak sređivanja radiodifuzne oblasti, udruženja su najavila i da će tražiti od Vlade hitno razrešenje UO i predsednika Agencije Jovana Radunovića.

Udruženja su naglasila da je Radna grupa, koju je okupio Radiodifuzni savet, pre više od dva meseca pripremila sva dokumenta neophodna za raspisivanje javnog konkursa, uključujući nacrt Plana raspodele radiofrekvencija, koji bi Agencija za telekomunikacije trebalo da uputi na usvajanje Ministarstvu za kapitalne investicije. Kao poseban skandal, udruženja su navela da se UO Agencije za telekomunikacije, bez konsultacija čak i sa Agencijom za radiodifuziju, usudio da utvrdi neverovatno visoke cene tehničkih dozvola za radio stanice, odnosno predajnike.

I Radiodifuzni savet pre dva dana je zatražio od Agencije za telekomunikacije da u roku od sedam dana razmotri Plan raspodele frenkvencija i uputi ga nadležnom ministarstvu na razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: