Sada se Drnovšek poziva na Đinđića

Slovenački predsednik Janez Drnovšek tvrdi da je priča o Kosovu završena i da pokojni Zoran Đinđić nije hteo Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

18:26

Default images

Slovenačka novinska agencija STA prenela je delove intervjua, koji je Janez Drnovšek dao Tanjugu i u kome slovenački predsednik kaže da je sa dolaskom međunarodnih snaga na Kosovo priča o toj pokrajini zaključena i da je vreme da se stvarno stanje na Kosovu i pravno uredi.

"Srbija je Kosovo izgubila u vreme politike nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. U 90-im godinama taj problem je pokušan da se reši silom. I tada je posredovala međunarodna zajednica. I od tada tamo zapravo Srbija nema suverenosti. Sada se govori kao da je priča tada počela, a priča se tada završila", prenosi STA.

"Ako smo realni šta više bi mogla Srbija da zahteva? Neku formalnu vezu između Kosova i Srbije, neku suverenost nad Srbima na Kosovu ? Šta to znači ako ne postoji činjenična suverenost. Srbija tamo ne može da šalje vojsku i policiju, ne može da ostvaruje suverenost. Ako bi to probala, došlo bi do rata", izjavio je Drnovšek za Tanjug i odbacio interpretaciju njegovih stavova da se zalaže za uslovnu nezavisnost Kosova.

Drnovšek tvrdi da to nije tačno i da je o nezavisnosti govorio uslovno, tj. da je rekao da međunarodna zajednica posle pet godina mora da oceni da li su odnosi između Srba i Albanaca normalni, da li albanska većina obezbeđuje miran i bezbedan život srpskoj manjini, kao i da je to uslov za međunarodno priznanje, prenosi STA.

Drnovšek je za Tanjug ocenio da su odazivi na njegove stavove jako sličnni odazivima koje je doživljavao u vreme Miloševićeve vladavine i da su uglavnom nabijeni jakim emocijama. "Takva osećanja su već dovela do rata. Dovela su do politike, koja je dovela do rata. Takvoj politici danas sude u Hagu. Zato je pravo pitanje: ima li ta politika legitimno pravo da postoji", prenosi slovenačka novinska agencija i dodaje da je u intervjuu Drnovšek ocenio da je takva politika prisutna i danas, kao i da politika koja je bila usmerena ka prošlosti postoji i danas i bavi se osećanjima, a ne realnošću.

"Sećam se razgovora sa nekadašnjim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, godine 2001., kada sam Beograd posetio kao predsednik vlade. On mi je tada rekao: Nagore što može da nam se desi je da nam međunarodna zajednica vrati Kosovo, jer će to biti mitski kamen oko vrata Srbije. Mislim da je to istina", izjavio je Drnovšek za Tanjug, prenosi STA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: