U Pragu provladine manifestacije

Više od 20.000 radnika i sindikalnih aktivista okupilo se u Pragu da manifestuje podršku vladi.

Izvor: Beta

Subota, 26.11.2005.

13:50

Default images

Oni su protiv planova poslodavaca, podržanih strankama centra i desnice, da se unesu izmene u Zakon o radu. Zakonodavni savet vlade je, međutim, upozorio da su neke odredbe koje daju prava radnicima u suprotnosti sa ustavom zemlje, te da zakon mora da pretrpi izmene.

Češko-moravska konfederacija sindikalnih saveza podržava Zakon o radu tako kako su ga, suprotno volji koalicionih partnera, demohrišćana i liberala, predložili Poslaničkom domu parlamenta vladajući socijaldemokrati uz podršku opozicionih nereformisanih komunista.

Radnici, koji su stigli specijalnim vozom iz rudarsko-industrijske Ostrave, s drugog kraja Češke, i u 300 autobusa iz svih krajeva zemlje, prošli su u bučnom maršu centrom grada do Trga Jana Palaha. Želja im je da podrže zakon o radu onako kako ga je predložila vlada premijera Jiržija Paroubeka.

Današnje demonstracije su prvi sindikalni provladin protest u Češkoj, jer je prethodni dugogodišnji lider ČMKOS, Rihard Falbr desetine hiljada ljudi na ulice izvodio isključivo da protestuju protiv planova tadašnjih vlada.

Novi Zakon o radu je prošao zahvaljujući prećutnoj koaliciji socijaldemokrata i komunista kroz prvo čitanje.
Češka ima Zakon o radu iz 1966. godine, koji je tokom tranzicije menjan i dopunjavan 15 puta, zbog čega je po nepodeljenom mišljenju suviše komplikovan i nepregledan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: