"Rasizam Tijanića"

GSS i Helsinški odbor u odvojenim saopštenjima osudili su ponašanje direktora RTS-a Aleksandra Tijanića u polemici sa Vladanom Batićem.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

10:14

Default images

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da srpskom medijskom, političkom i kulturnom scenom i dalje dominira govor šovinizma, ksenofobije i netolerancije. U saopštenju Helsinškog odbora navodi se da takav govor dominira u javnoj polemici generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića i bivšeg ministra pravde, lidera Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića.

Dodaje se da Tijanićeve "uvrede" nije moguće tumačiti samo kao obračun sa Batićem, jer "ukazuju na krajnje nipodaštavajuće mišljenje generalnog direktora RTS-a o romskoj zajednici uopšte".

Građanski savez Srbije najoštrije osuđuje napade Aleksandra Tijanića na Vladana Batića: „Strašno što je takav čovek postavljen na mesto direktora RTS-a i što njegove izjave predstavljaju stavove Vlade čiji je on namesnik u sistemu koji bi trebalo da predstavlja informativni javni servis“, navodi GSS.

Tijanić je izjavom da je “Batić prvi predstavnik te porodice čija kuća nije na točkovima” eksplicitno pokazao da je i najokoreliji rasista. Takvi stavovi ne samo da su za osudu javnosti već predstavljaju i krivično delo, za koje je državni tužilac obavezan da reaguje po službenoj dužnosti.

Građanski savez Srbije zahteva od tužioca da pokrene postupak protiv Tijanića zbog rasističkih izjava, a građane Srbije pozivamo da ne plaćaju TV pretplatu dok je na čelu RTS-a Aleksandar Tijanić.

Inače, Aleksandar Tijanić i Vladan Batić, uz Borku Pavićević, biće gosti emisije Utisak nedeljena u nedelju na TV B)2 u 21 čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: