Sastanak o manjinama

Održan je sastanak Mešovite komisije za manjine Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

16:34

Default images

Pred sutrašnju posetu premijera Srbije Vojislava Koštunice Hrvatskoj, mešovita komisija je u cilju poboljšanja odnosa dve zemlje, razgovarala o problemima koji najviše muče Srbe u hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Prema podacima srpske manjine u Hrvatskoj, tokom prošle godine dogodio se 41 incident protiv Srba koji žive u toj zemlji. U tu brojku spadaju i četiri ubistva. S druge strane, zabeleženi su i incidenti u Vojvodini, između ostalog i protiv Hrvata. Zbog toga, zajednički zaključak Mešovite komisije za manjine SCG i Hrvatske jeste da je neophodno ubrzati rad pravosudnih organa. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Hrvatske, Slavko Leban, smatra da incidenti nisu posledica politike ni jedne ni druge Vlade: "U svakom slučaju ćemo se obavezati da sve te incidente ažurno, na jedan efikasan način riješimo, počinitelje kaznimo i da stvorimo jednu atmosferu koja će ipak ići ka poboljšanju odnosa.“

Osim incidenata kao najvažniji problemi nacionalnih manjina navedeni su obrazovanje, službena upotreba jezika, učestvovanje u vlasti i informisanje. Kopredsednik Mešovite komisije i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava SCG Jelena Marković, kaže da su se obe države obavezale da povećaju broj odeljenja na srpskom, odnosno hrvatskom jeziku. Takođe, i Srbija i Hrvatska će pozvati manjine da slobodno izražavaju svoj nacionalni identitet: "Kada je reč o informisanju koje je bilo druga tema, dogovorili smo se da i jedna i druga nacionalna manjina moraju, najmanje, imati svoju redakciju u okviru javnog servisa i ostvarivati informisanje na takav način da mogu uticati na uređivačku politiku, odnosno na program koji se obavlja na njihovom jeziku.“

Dogovoreno je i da se Mešovita komisija SCG i Hrvatske sastaje barem jednom godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: