MMF Kini: Morate da više trošite

MMF je pozvao Kinu da obuzda neuravnoteženi rast privrede tako što će dati više slobode svojoj valuti i više pažnje potrošnji.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

15:09

Default images

Na godišnjem savetovanju sa kineskom vladom, MMF je zatražio od Kine da učini nove korake ka povećanju vrednosti juana, posle revalvacije kineskog novca od 2,3 odsto prošlog jula. Taj potez bi po oceni fonda pomogao da se ublaži "svetska neravnoteža."

Očekuje se da će kineska ekonomija porasti za devet procenata ove godine, a njen izvoz koji taj rast vuče uliće u zemlju ogroman trgovinski višak u razmeni sa svetom od preko 100 milijardi dolara. Istovremeno, ukupne kineske devizne rezerve sada iznose više od 700 milijardi dolara.

Preusmeravanje rasta ka potrošnji je od ključne važnosti sa održanje kineskih visokih stopa rasta, kaže MMF. Sadašnja neravnoteža preti oporavku svetske privrede i pojačava protekcionističke pritiske u EU i SAD, koje su obe u poslednje vreme postigle sporazume o obuzdavanju izvoza kineskog tekstila. MMF bi želeo da Kina nastavi proces postepenog poskupljenja juana, što bi kinesku robu učinilo skupljom na svetskom tržistu, a zapadnu robu jeftinijom za kineskog kupca. Ali, do sada su se kineske vlasti pokazale nevoljne da idu ka daljem valutnom oslobadjanju strahujući da bi to moglo da destabilizuje strana ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: