Prekid razgovora o Ustavu BiH

Iako su predstavnici sva tri naroda u BiH potpisali izjavu o promeni Ustava, još nema dogovora o sadržaju promena.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

09:01

Default images

Dok Bošnjaci sa jedne strane traže ukidanje Republike Srpske i centralizaciju države, bosanski Srbi na ovo i dalje ne pristaju. Predstavnici osam političkih partija i tri člana predsedništva Bosne i Hercegovine potpisali su u Vašingtonu zajedničku izjavu o spremnosti da sprovedu ustavne reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Nikolas Berns izjavio je za Glas Amerike da je taj sporazum istorijsko dostignuće. Sporazum će prema njegovim rečima omogućiti modernizaciju Dejtonskog sporazuma: "To je više nego što smo očekivali jer su se ovi lideri složili da izmene ustav. Nadam se da će se dogovoriti da uvedu jednočlano predsedništvo, jakog predsednika vlade, i jak parlament, kako bi BiH više ličila na normalnu evropsku zemlju u smislu upravne strukture i to je vrlo važno za budućnost zemlje", kaže Berns.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da partije iz Republike Srpske nisu prihvatile zahtev partija iz Sarajeva da se uvede jednočlano predsedništvo.

Predstavnici Srba i dalje smatraju da treba da postoji tročlano predsedništvo ali da se umesto predsedavajućeg uvede funkcija predsednika koji će imati veća ovlašćenja, kaže ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić: "Mi smo bili protiv da se Savet ministara prevede u vladu. Smatramo da to treba da ostane Savet ministara, da se u njemu mora obezbeđivati konsenzus, a ako konsenzusa nema spremni smo da prihvatimo većinsko odlučivanje, ali pod uslovom da tada u većini u Savetu ministara barem jedan predstavnik iz svakog naroda digne svoju ruku za odluku za. Gospodin Tihić je tražio da se odlučuje većinski, dakle bez uključivanja barem jednog predstavnika iz svakog naroda što bi bila dominacija. Mi smo insistirali na ovome i do daljnjeg ostaje ovakvo rešenje."

Ivanić takođe kaže da su predstavnici Srba spremni da naprave efikasnije institucije u BiH ali da i dalje nisu za centralizaciju vlasti. Razgovor delegacije Bosne i Hercegovine sa američkim domaćinima juče je čak i prekinut pošto je Sulejman Tihić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije, napustio je sastanak nezadovoljan tokom pregovora.

Tihić je zagovornik suštinskih promena Ustava, ukidanja Republike Srpske i potpune centralizacije Bosne i Hercegovine. Mladen Ivanić tvrdi da je Tihić očekivao da će Srbi pristati na te promene pod pritiskom SAD-a ali da su ti pritisci izostali: "Time je pregovore stavio ad akta. U tim uslovima mi smo kao lideri političkih partija potpisali jednu izjavu da smo spremni raditi na ovim promenama a to praktično znači da se ovde u tom smislu ništa neće postići", kaže Tihić.

Razgovori se danas ipak nastavljaju i to susretom sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs. Prema nezvaničnim informacijama njima će prisustvovati i Sulejman Tihić.

Ivanić ni na tom susretu ne očekuje bilo kakve pritiske. On kaže da će predstavnici BiH predati potpisane izjave o spremnosti na saradnju sa Haškim tribunalom, poziv Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću da se dobrovoljno predaju, kao i političku izjavu o spremnosti da nastave razgovore o reformi Ustava u narednim mesecima.

Euforu produžen boravak u BiH

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio je mandat mirovnom snagama Eufora u BiH godinu dana. Jednoglasno usvojena Rezolucija pozdravlja napredak koji je BiH napravila na putu ka Evropskoj uniji, 10 godina posle mirovnog sporazuma kojim je završen troipogodišnji rat. Prema Rezoluciji, Eufor će i dalje imati ulogu glavnog faktora održavanja mira i stabilnosti, uz štab NATO-a. Obe vojne organizacije imaju obavezu da preuzmu sve neophodne mere za primenjivanje Dejtonskog sporazuma.

Rezolucijom se pozdravljaju postignuća Vlade BiH, ali se navodi da Dejtonski sporazum nije doživeo punu primenu. BiH se poziva da primeni sporazum, uključujući reformu policije i ispunjenje obaveze saradnje s Haškim tribunalom. "Povratak izbeglica i raseljenih u celom regionu je ključna stvar za trajan mir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: