Tim za pregovore vrlo brzo

Funkcioneri G17 plus i SPO-a izjavili su da će najkasnije za 7 do 10 dana biti formiran tim za pregovore o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.11.2005.

08:33

Default images

Predsednik Srbije, Boris Tadić, međutim, kaže da nema razloga za žurbu: “Pregovori počinju od januara meseca. Suština pregovora jesu direktni pregovori , kada će biti potrebno formirati suštinski pregovarački tim, s jedne i sa druge strane stola. Tad nam treba pravi pregovarački tim. Mi ne žurimo na mestima na kojima treba da žurimo kao narod, a žurimo tamo gde nije potrebno"

Ne treba da žurimo sa formiranjem pregovaračkog tima pre nego što direktni pregovori o Kosovu i Metohiji stvarno počnu”, kaže Tadić. On je dodao i da očekuje od svih nadležnih institucija da se izjasne o platformi za pregovore koju je on predložio, a koja podrazumeva podelu Kosova na dva entiteta.

Dimitrijević: Prilika za bukače

Problem Kosova kod nas često koristi za skupljanje političkih poena ocenio je gostujući emisiji Kažiprst radija B92 Vojin Dimitrijević, predsednik Beogradskog centra za ljudska prava.

Dimitrijević se plaši polsedica rešavanja kosovskog pitanja po demokratiju i društvo u Srbiji. On podseća da je režim Slobodana Miloševića došao na vlast zahvaljujući priči o Kosovu i onoj čuvenoj rečenici „niko ne sme da vas bije“, a da je potom potpisao i kapitulaciju: "Pošto smo mi jedan od naroda koji, nažalost, ponavlja istoriju bojim se da će sada opet dobiti priliku najveći bukači da prosto usmere ceo razgovor, celu temu od demokratije ka nekom žrtvovanju za nešto više i bolje, što je uvek licemerje, pa može da nam se desi da mi prosto u očuvanju Kosova ponovo žrtvujemo demokratiju.“

Marković sticajem okolnosti nije glasao

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković potvrdio je da nije glasao za Rezoluciju o Kosovu i Metohiji koju je juče usvojio republički parlament.

On je odbacio tvrdnje da je njegovo odsustvo iz sale povezano sa iskazivanjem stranačkog ili političkog stava: "Sticajem okolnosti, kao što ste juče videli da sam tokom prepodneva vodio sednicu, u nastavku nisam mogao zbog obaveza koje sam imao u vezi sa zakazivanje nove sednice. To nije stav o Rezoluciji, ali je jasno da svaki gest predsednika parlamenta služi za odbranu stava da je parlament najviši nivo vlasti".

Nezvanično se, međutim, u parlamentu moglo čuti da predsednik Skupštine nije glasao za Rezoluciju jer se u njenom zaglavlju nalazi grb Srbije sa petokrakom.

Izvori B92 tvrde da je takva odluka Predraga Markovića vezana za njegovo monarhističko opredeljenje. Marković je, podsetimo, i član Krunskog saveta.

Popov: Zabrinjavajuće sličnosti

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je zabrinut zbog atmosfere u Skupštini pri utvrđivanju Rezolucije i ocenio da ta atmosfera podseća na ponašanje Miloševićevog režima, koji je odbijao kompromis, a na kraju pristao na Kumanovski sporazum. "U tom pogledu posebno zabrinjavaju i najave novog referenduma o Kosovu, što smo takođe već videli u Miloševićevoj režiji i na kraju dobili bombardovanje", rekao je Popov za Dnevnik, prenosi Beta.

"Građanima nije rečeno šta bi značilo ako bi se Kosovo vratilo pod suverenitet Srbije, u ekonomskom i političkom pogledu. Kosovo je ekonomski opustošeno područje, ne postoji gotovo nikakva komunikacija s kosovskim Albancima. Posebno je apsurdno to što su najgrlatiji zaštitnici državnog suvereniteta nad Kosovom danas isti oni koji su ga već jednom izgubili. Čini se da ovde svi zaboravljaju da je suverenitet nad Kosovom izgubljen za vladavine socijalista i radikala 1999. Dakle, mi nad Kosovom već šest i po godina praktično nemamo suverenitet, pa ne znam kako ga sad možemo izgubiti", kaže Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: