Institut u S. Kamenici - Korupcija!

B92 je došla do snimka, koji upućuje na postojanje korupcije u jednoj od najelitnijih kardiohirurških klinika u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

17:56

Default images

B92 je došao u posed snimka razgovora pacijenta čiji je identitet poznat redakciji B92 i osobe za koju se pretpostavlja da je sekretarica profesora Ninoslava Radovanovića, direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Snimak je načinio suprug operisane osobe, desetak dana nakon uplaćenih 6.000 evra za operaciju srca.

"To što si platio, to je njemu (pretpostavlja se da se misli na direktora Instituta prof. Radovanovića - prim. red.) prosleđeno", deo je audio snimka.

Bračni par koji je stupio u kontakt sa B92, rekao je da je operisana osoba bila u veoma kritičnom stanju i da su se zbog toga odlučili na plaćanje operacije.

''Sekretarica Ninoslava Radovanovića, Snežana Stefanović, rekla nam je da se utvrđeni redosled po kojem sam ja bila na 1260. mestu, može promeniti, uz određenu novčanu uplatu", kaže operisana žena.

"Ja u tom trenutku nisam imao drugog izbora. Verujte, kada je u pitanju život, onda ne postavljate pitanja. Tražio sam novac i od ljudi sa kojima nikada ne bih kontaktirao. Uspeo sam da prikupim 5.970 evra, i kada sam taj novac doneo, sekretarica je tražila punu svotu. Iz džepa sam izvadio poslednjih 20 dolara. Tek onda je rekla da je sve u redu i da će operacija biti obavljena", rekao je suprug operisane.

"Želim da pozovem sve ljude koji su prošli isto kao i ja, a znam da ih ima da se ne boje i počnu javno govoriti o ovome", kaže on.

Zvanični stav Instituta u Sremskoj Kamenici, i pored nekoliko kontakta, B92 još uvek nije uspeo da dobije. Kako je rečeno, sekretarica Snežana Stefanović je na bolovanju i vraća se na posao sledeće nedelje.

Podsećamo, unutrašnji potresi i međusobna optuživanja na Institutu u Sremskoj Kamenici traju poslednjih godinu dana i tokom tog perioda u javnosti su se mogle čuti optužbe kojima se ukazivalo na korupciju.

Otpušteni kardiohirurzi Instituta, članovi sindikata u ovoj kardioklinici, ali i pojedini stručnjaci Zavoda za zdravstveno osiguranje ukazivali su na finansijske malverzacije i mogućnost korupcije.

Osnivač Instituta za kardiovaskularne bolesti je Izvršno Veće Vojvodine koje najviše odlučuje o rukovodstvu ove prestižne zdravstveno-naučne ustanove.

Tokom poslednjih nekoliko meseci u navedenim optužbama postoje osnove za pokretanje ozbiljnih institucionalnih istraga kojima bi se pitanje korupcije i načina funkcionisanja Instituta definitivno rešilo.

I pored svega navedenog, još uvek nema naznaka da bilo ko od nadležnih, pre svega iz vojvođanskih političkih vrhova, pokazuje interesovanje da se čitava stvar u potpunosti razjasni.

Kako saznajemo, pred članovima Izvršnog veća u petak bi trebalo da se nađe predlog o promeni statuta Instituta u Kamenici. Izmene statuta podrazumevaju da na čelu ove prestižne ustanove može biti samo član akademije, što ukazuje na mogućnost ponovnog imenovanja Radovanovića na čelo te institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: