"Uhapsite nacističke zločince"

Centar Simona Vizentala iz Jerusalima zahteva od Austrije hapšenje nacističkih zločinaca Milivoja Asnera i Alberta Hajma.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

12:37

Default images

Ministarka pravosuđa Austrije Karin Gastinger potvrdila je da će Austrija učiniti sve da pravdi privede osumnjičene za nacističke zločine, ustaškog načelnika policije Milivoja Asnera i lekara iz logora Mathauzen Alberta Hajma, javlja slovenačka Internet-strana Telemah.

Oba zločinca traži Centar Simon Vizental iz Jerusalima, a direktor Centra Efraim Curof od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije traži raspisivanje nagrade od 130.000 za hvatanje Asnera i Hajma.

Asner je osumnjičen da je kao predstavnik ustaškog režima i načelnik policije u Požegi, u Hrvatskoj, počinio ratne zločine i ubistva Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Asner se skriva u austrijskom Klagenfurtu, a tužilac u tom gradu proučava opsežnu dokumentaciju o Asneru, koju mu je posredovala Hrvatska.

Hajm je jedan od retkih nacističkih zločinaca koji su uspeli da izmaknu pravdi, a kako javlja APA, skriva se u Španiji. Za njega je zaduženo tužilaštvo u austrijskom Lincu. Hajm je rođen 1914. u slovenačkoj Radgoni i radio je kao lekar u zloglasnom koncentracionom logoru Mathauzen. Centar Simon Vizental traži ga zbog surovih ubistava zatvorenika, injekcijom u srce, za B92 javlja Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: