Pregovori sa EU od 10. oktobra

Svetozar Marović kaže da će ministri inostranih poslova EU 3. oktobra usvojiti mandat za pregovore sa SCG.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

11:38

Default images

Predsednik Srbije i Crne Gore kaže da će ministri Evropske unije u ponedeljak usvojiti mandat za pregovore SCG sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju. Marović je u Briselu, posle razgovora s predstavnikom EU Havijerom Solanom rekao da je sa Solanom postigao saglasnost da efikasno i svim snagama treba krenuti u integraciju SCG u EU.

Marović navodi da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju svečano početi 10. oktobra, kada evropski komesar Oli Ren dođe u Beograd.

"Mi smo zainteresovani da SCG u 2005. napravi što je moguće krupniji evropski korak i da pokušamo da završetkom 'slučaja Mladić' napravimo i taj konačan ulazak u Partnerstvo za mir i da posle predviđenog trogodišnjeg proveravanja državne zajednice iza sebe imamo evropske rezultate", kaže Marović.

"Ni pitanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, niti rešavanje statusa Kosova ne smeju ugroziti evropski prioritet, ta pitanja treba rešavati na evropski način. Nikada ranije, kao sada od Solane, nisam dobio tako snažna uveravanja od će EU učiniti sve da SCG što pre sprovede reforme i ubrzano se uključi u evropske strukture. SCG će takođe učiniti sve da pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju budu efikasno sprovedeni i da ništa ne ometa te pregovore", kaže Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: