Vrhovni sud o Jotkinoj grupi

Pred petočlanim sudskim Većem Vrhovnog suda Srbije, danas se konačno našla prvostepena presuda tzv. kruševačkoj ili Jotkinoj grupi.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

09:04

Default images

Prethodna je sednica otkazana zbog hapšenja sudije Ljubomira Vučkovića. On je osumnjičen da je primio mito, kako bi kao sudija izvestilac u tom predmetu, izdejstvovao ukidanje prvostepene presude, kojom su pripadnici ove kriminalne grupe osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Novi sudija izvestilac je Milena Drecun Inić, koja je bila član i u prethodnom Veću, koje je trebalo da odlučuje o presudi kruševačkoj grupi. 

Istraga je za sada pokrenuta protiv sedam osoba. Prema rečima portparola Specijalnog suda, Maje Kovačević, istražni sudija do sada je odredio pritvor i sprovođenje istrage protiv sudije Ljubomira Vučkovića, zamenika specijalnog tužioca, Milana Radovanovića, Ljubinka Gobeljića i Dževe Zekić i Laide Plojević iz Novog Pazara.

Protiv supruge zamenika specijalnog tužioca, Mire Radovanović i folk pevačice Lele Andrić za sada je određeno samo sprovođenje istrage. Maja Kovačević kaže da će vođa kruševačke grupe, Zoran Jotić biti saslušan ove nedelje, kada se završi sednica Vrhovnog suda na kojoj se odlučuje o prvostepenoj presudi toj kriminalnoj grupi.

Interesantno je da je za 5. oktobar zakazano i saslušanje Nenada Jovanovića, zvanog Mali Bidža, za koga je ranije zvanično saopšteno da je u bekstvu: "Mi još uvek nemamo zvanično da li je on u bekstvu ili ne. To su neki detalji koji postoje u spisima istrage. Ja od istražnog sudije imam informaciju da je zakazao za 5. oktobar. Verovatno postoji neka adresa u spisima, preko koje on može da se pozove. Da li će se pojaviti ili neće – ne znam", kaže Maja Kovačević.

U slučaj podmićivanja prema informacijama ekipe Insajder, nisu bile umešane samo pomenute osobe, a predkrivični postupak vođen je protv više sudija i nekoliko poznatih beogradskih advokata. Mediji su pisali da je Borivoje Borović, branilac optuženog Jotića, viđen letos u Budvi  s jednim sudijom Vrhovnog suda, a da je advokat Stevan Protić učestvovao u razmeni informacija Lele Andrić, Gobeljića i Jotića. On to za B 92 negira: "Ja ne znam tu pevačicu"

Protić tvrdi da tokom procesa nije znao za kontakte svog klijenta sa sudijom Vučkovićem i ostalim osumnjičenim i smatra da će hapšenje sudije Vučkovića negativno uticati na odluku Vrhovnog suda u slučaju kruševačke grupe: "Meni je sada žao zbog predmeta kruševačke grupe, jer je moj profesionalni stav da ta presuda ne može da izdrži profesionalne napade sada, posle ovog  događaja, incidenta. Da li je on takav ili nije, to neka kaže vreme. Odluka Vrhovnog suda predstoji i sigurno će biti veoma opterećena činjenicom da je jedan od sudija u ranijem sastavu veća pritvoren".

Treba podsetiti i na zaboravljeni početak novembra prošle godine, kada se pojavljuju prve naznake da se priprema teren za oslobađanje ove grupe. Naime, pred iznošenje završnih reči, Maja Kovačevića koja je i izrekla prvostepenu presudu u slučaju kruševačke grupe, pred sudom je pročitala anonimno pismo 10 kruševačkih privatnika, koji su je obavestili da su bili prinuđeni da daju ukupno 30 hiljada evra za kupovinu oslobađajuće presude za Jotićevu grupu. U pismu je pisalo da im je 10. oktobra 2004, kada su predavali reket rečeno: sredinom novembra, braća će biti kod kuće i ponovo će da vas štite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: