Prisluškivanje zbog terena i bazena

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala od pre pet dana prisluškuje sedam funkcionera BIA, saznaje B92. BIA demantuje.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2005.

17:49

Default images

UBPOK to radi to po nalogu direktora Bezbednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića, a u saradnji s ministrom unutrašnjih poslova Draganom Jočićem. Razlog za prisluškivanje je sukob finansijskog sektora BIA i Bulatovića, a na čelu sedam prisluškivanih je finansijski direktor BIA Voja Mraković.

Po nalogu Bulatovića, bez dozvole budžetske komisije i bez odborenja Vlade Srbije, u okviru BIA su izgrađeni teniski tereni, bazen, a kupljeno je i 10 blindiranih automobila. Bulatović je pre pola godine tražio od Vlade gradnju Centra za relaksaciju. Vlada je odbila zahtev, pa je on dao nalog da to bude urađeno iz finansijskih rezervi BIA. Deo rukovodstva Agencije se tome suprotstavio, ali su na insistiranje Bulatovića tereni i bazen izgrađeni, a blindirani automobili kupljeni. Kako navodi izvor ekipe emisije Insajder B92, juče je stigla i najsavremenija oprema za "fitnes tehno džim", vredna 150.000 evra.

Na izgradnji je bilo angažovano više različitih firmi, a po završetku poslova Bulatović je tražio od finansijskog direktora da te finansijske transakcije i rashode opravda i potpiše. Međutim, on i njegovi saradnici iz finasijske službe su to odbili i sukob se zaoštrio, pa je Mraković zapretio svojom i ostavkama svojih saradnika. Kako kaže izvor Insajdera, Bulatović je tada tražio od UBPOK-a da prisluškuje njegove saradnike kako bi saznao koliki je krug ljudi upoznat s pomenutim malverzacijama. Bulatović nije želeo da BIA prisluškuje saradnike Agencije jer bi se ceo slučaj onda lakše pročuo.

Do zvanične potvrde te informacije danas nije bilo moguće doći. Mraković je u telefonskom razgovoru rekao da je šokiran pitanjem ekipe Insajdera o tome da li podnosi ostavku, da nema nikakvu funkciju i da samim tim ne može da podnosi ostavku. Mraković je izjavio da ne obavlja funkciju finansijskog direktora, kako to B92 navodi, ali nije hteo da kaže šta radi i na kraju dodao da će o pozivu B92 i onom što je pitan obavestiti direktora BIA.

U BIA danas nije bilo nikoga ko je mogao da pruži zvaničnu informaciju o tome iz kojih je izvora finansirana izgradnja teniskih terena, bazena i kupovina 10 blindiranih automobila. Sekretarica je rekla da su danas svi na putu, a da će sutra pitati šefa kabineta ko bi mogao da pomogne oko traženih informacija.

BIA: Besmislice i gluposti

Bezbednosno informativna agencija poziva ekipu Insajdera B92 da bude gost na teniskim terenima i bazenima koji su pomenuti i da se na te lokacije, kako je napisano u saopštenju, "dovezu sa jednim od navedenih deset blindiranih automobila koji se spominju u toj takozvanoj vesti".

Za vest B92 BIA kaže da je glupost i besmislica: "Demanti je suvišan, ali zarad javnosti moramo da kažemo sledeće – niti jedan teniski teren, niti bazen, nije izgrađen novcem BIA-e, niti na lokacijama koje pripadaju BIA-i od kada je Rade Bulatović direktor ove agencije. Takođe, BIA od marta prošle godine, kada je Bulatović postao dirketor nije kupila niti jedno blindirano vozilo".

Prisluškivanje sedam funkcionera se u saopštenju karakteriše kao navodno.

Ekipa emisije Insajder B92 će se u četvrtak odazvati ovom javnom pozivu upućenom iz BIA-e i sa kamerama posetiti ovu instituciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: