Karla del Ponte sutra u Beogradu

Uoči posete glavne tužiteljke Haškog suda regionu, u Beogradu negiraju da su obećali da će do 5. oktobra izručiti Ratka Mladića.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2005.

17:35

Default images

Kako je nedavno izjavila u razgovoru za B92 ona nema nikakvih posebnih problema sa srpskom vladom, a u Beograd dolazi da proveri da li će premijer Vojislav Kostunica ispuniti obećanje da Ratka Mladića izručiti Hagu do 5. oktobra.

"Svi sa kojima sam se u junu srela dali su mi to obećanje, posebno premijer Vojislav Koštunica je govorio o tom krajnjem roku. On je pomenuo peti oktobar kao značajan dan i dobila sam eksplicitna uveravanja da će do tog datuma Mladić biti prebačen u Hag", kazala je Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala.

U Beogradu, srpski zvaničnici jednoglasno poručuju da se čini sve kako bi se ispunile preostale obaveze prema Hagu. Za Mladićem se, tvrde, veoma ozbiljno traga ali nije bilo obećanja da ce on biti izručen do 5. oktobra: "Ne može niko da obeća izručenje Ratka Mladića do petog oktobra, jer ne postoji država i policija na svetu, koja bi takvo što mogla da obeća za bilo koga ko je optužen za bilo koje krivično delo a nije dostupan organima gonjenja. I dalje dokazujemo da ova država nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom, da se preduzimaju sve mere da bi se taj posao okončao", kaže Milos Aligrudic, sef poslanickog kluba DSS-a u skupstini Srbije

Pre manje od mesec dana Karla del Ponte izjavila je da se boji da će, ukoliko EU počne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, biti umanjene šanse za hapšenje Ratka Mladića. Pošto iz Brisela najavljuju da će ti razgovori ipak početi u oktobru, Del Ponteova je uoči dolaska u Beograd podsetila i EU da očekuje nastavak podršku njenim naporima da pred Haški tribunal izvede sve begunce, pre svega najtraženije Mladića i Karadžića. Značajnim segemenom te podrške smatra se i pritisak na Beograd da ih izruči.

Kada je o datumima i rokovima reč, u Briselu se pominje jedan novi. Ratko Mladić bi trebalo da stigne u Hag do novembra – godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: