Novi list: Nikolić bio u Antinu

U vreme kad je Nikolić bio u selu, poslednja tri meseca 1991. i prva dva ili tri sledeće godine, počinjeni su najveći zločini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

13:03

Default images

Riječki Novi list je objavio svedočenje Tadije Mijakića, meštanina Antina, o prisustvu Nikolića u tom selu za vreme sukoba u istočnoj Slavojini. "Ma odmah sam ga prepoznao na slikama. Kad su mi pokazali sliku u novinama, odmah sam reko: 'Ovo je Zec koji me čuvao, a ovo je Nikolić'", svedoči penzionisani bagerist iz Antina, koji je do februara 1995. živeo u tom slavonskom selu.

Mijakić, koji je spletom okolnosti ostao sam u svojoj kući nakon što je porodica izbegla iz Hrvatske, priseća se da je Nikolić posle pada Tordinaca došao u Antin sa grupom koju je predvodio "Vojvoda Slobodan Miljko". "Bojali su se napada ZNG-a od Nuštra, pa su nas naterali da počistimo šikaru da mogu videti ako krene napad. Čistili smo i čekali da nas mine raznesu", tvrdi Mijakić.

Novi list podseća da su, u vreme kad je Nikolić bio u Antinu, u selu počinjeni najveći zločini. Na samom ulazu u selo meštanin Ivan Matanović je još osamdesetih sagradio ribnjak i vikendicu. Antinjanin Andrija Senaši je listu ispričao kako su ga desetak puta odvodili u vikendicu i tukli, kao i druge nesrpske stanovnike. A iza vikendice, uz ribnjak, posle reintegracije ekshumirano je desetak tela.

"Čitao sam u novinama kad kaže Nikolić da nikad nije bio u Antinu i da je sve to izmišljeno. Ma kako izmišljeno kad sam ga ja vidio? I ko je onda pobio sve te ljude, ako je neko nešto izmislio?", pita se svedok Tadija Mijakić i nije mu jasno zašto se, ni nakon što je isti iskaz dao hrvatskoj policiji i novinarima iz Srbije i Hrvatske, ništa ne događa. "Osim što je Nikolić sve popularniji", zaključuje Novi list.

Fond za humanitarno pravo je sredinom juna izneo podatke da su u selu Antin krajem 1991. i početkom 1992. godine ubijani hrvatski civili, upravo u periodu kada je kao dobrovoljac u tom hrvatskom mestu bio i sadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić. SRS je protiv direktorke Fonda Nataše Kandić podneo krivičnu prijavu Okružnom sudu u Beogradu, uz demantovanje podataka te nevladine organizacije. "Poslednji zločin u Antinu desio se 4. novembra 1991, a Tomislav Nikolić je u Antin stigao 6. decembra te godine", izjavljivao je generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: