Loša slika pravosuđa

Predsednica Vrhovnog suda Srbije kaže da ukidanje optužnice protiv Marka Miloševića loše utiče na sliku koju građani imaju o pravosuđu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

13:03

Default images

"Građani ne mogu da razluče da sud ne može suditi ako neko ne pokrene postupak. Sud ne utvrđuje niti ko je počinilac niti može da sudi bilo kome ako neko ne pokrene postupak. I onda se građani pitaju zašto sud ne sudi ako se u narodu priča da je neko takav i takav i da je uradio to i to", kaže Vida Petrović-Škero.

"Posle ovoga, mnogi će građani reći da pravde uopšte nema i da je sudstvo izrežirano", napominje Petrović-Škero ne želeći da daje ocenu rada samog tužilaštva.

Predsednica Vrhovnog suda kaže i da politika može da utiče na sudstvo, naročito prilikom izbora sudija, predsednika sudova i naročito tužilaca, koji vrši Skupština, na predlog Visokog saveta pravosuđa. Skupština tom prilikom iskazuje svoju politički volju, a ne razmišlja uvek o najboljim i najkvalitenijim kandidatima: "Onda u svakom slučaju moramo da govorimo o tome da li može da postoji reformisanje pravosuđa takvog koje će biti efikasno i kvalitetno, jer na ovaj način politička vlast vrši uticaj jer sudija koji je izabran ako nije najbolji i ako je izabran na osnovu nagodbi ne može da bude kvalitetan nosilac pravosudne funkcije".

Ceo intervju sa predsednicom Vrhovnog suda Srbije možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: