Ukinut zakon o NIS-u

Skupština Srbije ukinula je Zakon o osnivanju NIS-a čime su stvoreni uslovi da NIS od 1. oktobra posluje po novoj organizacionoj šemi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

08:06

Default images

Za ukidanje tog Zakona o Naftnoj industriji Srbije glasalo je 120 poslanika, pet je bilo protiv, a jedan nije glasao. Zakon je usvojen iz drugog pokušaja, jer je u prvom u glasanju učestovalo samo 125 poslanika, iako je nakon tri odlaganja glasanja većina uspela da obezbedi kvorum od 126 poslanika, koliko je neophodno da bude prisutno u sali.

Glasanje je obavljeno tek kasno popodne oko 19.15, nakon tri odlaganja zbog prikupljanja potrebnog kvoruma. Većina je ceo dan pokušavala da obezbedi kvorum, nakon što su poslanici opozicije najavili da neće dati kvorum, a pojedini poslanici vladajućih stranaka se još nisu bili vratili sa odmora.

Poslanici opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke su protiv ukidanja Zakona o osnivanju NIS-a i nisu dali kvorum prilikom odlučivanja. Radikali nisu ni ušli u salu, dok demokrate nisu ubacile identifikacione kartice. Prema Poslovniku, za glasanje je potrebno da u skupštinskoj sali bude većina, odnosno 126 poslanika.

Razlozi "za" i "protiv"

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i nekadašnji ministar privrede, Aleksandar Vlahović, kaže da DS načelno nije protiv privatizacije NIS-a, ali da nije za svaku privatizaciju: "Ne svaka privatizacija, ne privatizacija bez plana, ne privatizacija bez jasno definisane strategije. Još jedno pitanje koje vrlo otvoreno postavljamo - ako se već ulazi u proces privatizacije rafinerije, kakvi su to dugoročni ugovori koji se potpisuju sa samo jednim izabranim strateškim partnerom?", upitao je Vlahović.

Obrazlažući zašto SRS neće podržati zakon o ukidanju NIS-a, generalni sekretar te stranke Aleksandar Vučić rekao je da će time država izgubiti mogućnost da ubira profit od najuspešnijeg i najprofitabilnijeg preduzeća u Srbiji, već će samo naplaćivati porez.

Šef poslaničke grupe DSS-a, Miloš Aligrudić, smatra da se ukidanjem zakona o NIS-u, ne glasa o modelu privatizacije nacionalne naftne kompanije, već da je to samo, kako je rekao, tehnički akt, na osnovu koga će se kasnije opredeliti za oblik i način privatizacije kompanije: „Prema tome, ko je danas protiv izglasavanja ovog zakona, on bez obzira na sve druge argumente koji su ovde izneti, svesno koči dalji postupak reorganizacije restruktuiranja NIS-a, i dalje postupke privatizacije. Tačno je sve što je bilo rečeno u pogledu određenih rokova i određenih obaveza koje imamo prema MMF-u, ali i to treba imati u vidu kada je reč o usporavanju ovog postupka.“

Socijalistička partija Srbije glasaće za zakon o ukidanju Naftne industrije Srbije, jer je u pitanju način organizacije kompanije, što nema veze sa privatizacijom, ocenjuje zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Žarko Obradović. On je rekao da će socijalisti, međutim, biti protiv prodaje većinskog dela NIS-a, jer smatraju da je privatizacija strateško pitanje i da država mora da bude većinski vlasnik naftne kompanije. Međutim, visoki funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić pozvao je poslanike te partije da ne glasaju za zakon o ukidanju NIS-a. "Prodavati javna preduzeća znači prodavati svoju kuću. Strategija SPS-a dok je bila na vlasti je bila stvaranje javnih preduzeća i malih preduzeća oko velikih, jer je naša najveća vrednost u energetici, saobraćaju i poljoprivredi. Ja samo podsećam naše poslanike na to", kazao je Mrkonjić za Beograd 202.

Skupštinskoj raspravi o NIS-u prisustvovao je i resorni ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, koji je odbacio optužbe po kojima država nema strategiju restrukturiranja NIS-a. On smatra da je veoma važno da predlog zakona o ukidanju NIS-a bude usvojen, jer će se tako stvoriti uslovi da to javno preduzeće dobije organizacionu strukturu koja se primenjuje u svetu.

Podsetimo, reformom NIS-a, koju zahteva MMF, to do sada jedinstveno javno preduzeće biće ukinuto i pretvoreno u tri odvojene kompanije. Jedno od ta tri preduzeća, rafinerije nafte, trebalo bi zatim da bude pretvoreno u akcionarsko društvo, čija bi jedna polovina bila prodata na tenderu.
Nakon rasprave o NIS-u, Skupština bi trebalo da počne novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o visokom obrazovanju, kao i izmene Zakona o radiodifuziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: