Vlada o Marku Miloševiću

Vojislav Koštunica prihvatio je da narednih dana vladajuća koalicija održi sastanak o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

12:52

Default images

Ministar kulture Dragan Kojadinović rekao je da će se pored vladajuće koalicije i Vlada Srbije na sledećoj sednici baviti povlačenjem optužnice protiv sina Slobodana Miloševića. Dogovreno je da svi nadležni ministri do sledećeg četvrtka naprave izveštaj o slučaju Marko Milošević, kaže Kojadinović:

"Jasno je rečeno da nije dovoljno ovo što se do sada pojavilo u javnosti kao obrazloženje za povlačenje optužnice. Doduše gospodin Koštunica je rekao da postoje mnogi drugi slučajevi koje treba razjasniti, rasvetliti, nije to samo jedan jedini slučaj i tu je potpuno u pravu, ali je činjenica da je Marko Milošević i uopšte porodica Milošević jedan poseban primer, jedan poseban, ružan simbol i jednostavno moramo vrlo jasno i bilo bi dobro da se vrlo jasno opredelimo kakav je naš odnos prema tome", kazao je Kojadinović.

Visoki funkcioner DSS-a Nebojša Bakarec nije mogao da potvrdi da će narednih dana biti održan sastanak vladajuće koalicije o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, ali je rekao da DSS ne beži od razgovora.

"Navode štampe da je dogovoren sastanak vladajuće koalicije bilo bi dobro da potvrdi DSS ili Vlada. Po logici svari, ako jedan ili dva koaliciona partnera traže da se o nekom pitanju razgovara, mi ćemo o tome razgovarati", rekao je Bakarec za agenciju Beta.

On je dodao da ne vidi kakve veze slučaj Marko Milošević ima sa Vladom Srbije, ali je naglasio da koalicioni partneri postoje da bi se uvažavali.

Posle povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića dodatno je uzburkala javnost izjava Velimira Ilića da je on posredovao kroz razgovor sa Zoranom Milovanovićem, koji je povukao optužujuću izjavu protiv mlađeg Miloševića.

Bez pritiska, ali sa sugestijom o optužnici

Zamenik Okužnog javnog tužioca Dimitar Krstev je odluku o odustajanju od optužnice protiv Marka Miloševica doneo samostalno, tvrde izvori B 92.

Naime, Krstevu se najpre obratio oštećeni, Zoran Milovanović, nakon čega je Krstev zatražio konsultacije sa republičkim tužiocem, Slobodanom Jankovićem. Podsećamo da je Janković krajem januara Opštinskom tužilastvu u pisanoj formi preneo svoj stav da od optužice ne treba da se odustane. Prema izvoru B92, Krstevu je sugerisano da se prilikom odlučivanja osloni na novi iskaz koji daje Zoran Milovanović, ali bez uplitanja u to šta će se u tom iskazu naći.

U najnovijem iskazu Milovanović tvrdi da ga Marko Milošević nije prinudjivao na bilo šta, dok je 2001, tokom istrage, tvrdio da mu je pretio da će ga na komade iseći motornom testerom, ukoliko mu ne prizna ko stoji iza organizacije “Otpor” i ko je finansira. Na glavnom pretresu 2003. godine Milovanovic je rekao da se ničega ne seća.

Pošto je 3. avgusta doneo odluku da odustane od optužnice, Krstev je sa time upoznao kolegijum tužilaštva, v.d.-a Dragana Petrovića, zamenike, Oliveru Jevdjević, Bojana Bojića i Draganu Gagović. Prema izvoru B92 svi su bili protiv ove odluke Krsteva, ali se o tome nisu pismeno izjašnjavali.

Pomenuti su odbili da se, kao kolegijum, pozitivno izjasne o povlačenju optužnice. Do poništavanja odluke o odustajanju od optužnice može doći samo u slučaju da se dokaže da je tužilac na bilo koji način zloupotrebio službeni položaj, saznaje se u tužilastvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: