Testiranje na Sidu u Domu

Nakon što je od Side umro štićenik Doma za osobe umereno ometene u razvoju u Sremčici, direktor tog doma najavljuje testiranje.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

12:31

Default images

Milenko Ćurović je izjavio da će u toku sledeće sednice, u saradnji sa beogradskim Zavodom za žaštitu zdravlja, početi testiranje na virus HIV potencijalno rizičnih štićenika. "Testiranje bi trebalo da počne sledeće nedelje pošto većina dece u toku leta ide kući", rekao je on za FoNet.

"Nećemo testirati decu mlađu od 15 godina, pošto su ona pod stalnim nadzorom vaspitača, ali će biti testirana deca za koju smo mi procenili da bi mogla da budu rizična. To su deca koja su sklona povremenim skitnjama i bežanjima iz doma", rekao je Ćurković.

Ćurović je još rekao da "ne može da tvrdi šta se dešavalo kada je pokojni I. S. prešao u muški deo odeljenja". Direktor doma u Sremčici je, međutim, naglasio da vaspitači tog doma nikada nisu primetili da je sada već preminuli I. S. imao bilo kakve seksualne kontakte u samom Domu .

"Prema svim informacijama koje sam dobio od vaspitača i lekara, isključujem mogućnost da je I. S. zaražen virusom side u domu. Ja ne želim da spekulišem šta se dešavalo kada je on bežao, ali smo mi i u razgovoru sa vaspitačima utvrdili da on nije pokazivao ni hetoro ni homoseksualna interesovanja", rekao je Ccurovic .

Sedamnaestogodišnji mladić I. S. iz okoline Aleksinca do pre godinu i po dana bio je štićenik doma u Sremčici, iz kojeg je povremeno bežao. Rešenjem Centra za socijalni rad u Aleksincu, on je krajem 2003. godine vraćen kući, ali je ubrzo počeo da beži i iz roditeljskog doma .

Policija ga je nalazila u Beogradu, Nišu, Dimitrovgradu pa čak i u Sremskoj Mitrovici i manastiru Slavci kod Beograda. Nakon što je 7. avgusta u Nišu utvrđeno da je zaražen virusom Side, I.S. je prebačen u Beograd, gde je 9. avgusta preminuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: