Eksplozije u Jordanu i Izraelu

Danas su se dogodile dve eksplozije na obali Crvenog mora, u dva obližnja grada u Jordanu i Izraelu.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

11:16

Default images

Nepoznati napadači ispalili su više projektila na jedan od američkih brodova u jordanskoj luci Akaba i obližnju izraelsku luku Ejlat. U napadu nije bilo žrtava. Pretpostavlja se da su dve rakete "kaćuša" ispaljene iz predgrađa Akabe, luke na Crvenom moru, 350 kilometara južno od jordanske prestonice Amana.

Dva američka bojna broda isplovila su iz luke Akaba, pošto se dogodila eksplozija. Izvor Rojtersa u jordanskom ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da su bar dve rakete ispaljene na američke brodove, ali da nisu pogodile cilj. Ta dva broda bila su u luci zbog izvođenja zajedničke vojne vežbe sa jordanskom vojskom.

Istovremeno, izraelska policija je saopštila da je sa teritorije Jordana ispaljena raketa "kaćuša" na aerodrom u blizini luke Ejlat i da nije eksplodirala. Akaba i Ejlat udaljeni su oko 15 kilometara.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamski ekstremisti već duže kritikuju jordanske vlasti zbog sklapanja mirovnog sporazuma sa Izraelom i dobrih odnosa sa zapadnim zemljama.

Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz rekao je da su samo na Ejlat i obližnji aerodrom ispaljene tri rakete, kao i na Akubu, i da je napad bio koordiniran. "Još ne znamo ko stoji iza napada, ali ja sam uveren da će jordanska strana učiniti sve kako bi sprečila te napade ubuduće, kao što su činili i ranije", rekao je Mofaz i dodao da su dve zemlje sarađuju u istrazi.

Akaba je poznato letovalište na Crvenom moru, koje poslednjih godina postaje posećeno turističko odredište, jer se smatra bezbednim mestom. Američka vojska je koriste i kao logističku bazu za snabdevanje snaga u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: