EU pravi crnu listu avio-kompanija

Nakon Amerike, i Evropska unija najavljuje objavljivanje 'crne liste' avio-prevoznika, posle nekoliko avionskih nesreća.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 19.08.2005.

09:30

Default images

Na 'crnoj listi' će se nalaziti avio-kompanije kojima je zabranjen ili redukovan saobraćaj iznad evropskih država. Inicijativa je potekla od Evropske komisije, a za cilj ima da informiše evropske putnike o tome ko su dobri, a ko loši avio-prevoznici, odnosno koje od evropskih i svetskih avio-kompanija nisu zadovoljile evropske kriterijume bezbednog putovanja.

Objavljivanje liste na Internetu bi bilo od posebne pomoći građanima koji lete van Evrope, gde ne važe aktuelne zabrane Brisela o sletanju nepouzdanih aviona na evropske areodrome.

Razlog su nedavne avionske nesreće, posebno one u koje su se dogodile nad Venecuelom i s kiparskim avionom u Grčkoj. Sasvim je sigurno da će se na toj skoroj listi naći prevoznici poput kolumbijskog, u čijem avionu je u Venecueli živote izgubilo 152 Francuza.

Novi detalji o udesu kiparskog aviona

Pilot kiparskog Boinga 737 koji se srušio u blizini Atine, upozorio je kompaniju da ima problem "sa klimatizacijom komandne table", što će biti vrlo važan element u istrazi, izjavio je predsednik istražne komisije Akrivos Colakis.

"Sigurno je da je pilot ranije upozorio kompaniju na problem sa klimatizacijom, što je vrlo važan element jer je upravo to moglo da dovede do pregrejavanja i pojave ugljenmonoksida", rekao je Colakis. On je dodao da bi upravo ti elementi "mogli da pruže odgovore o uzrocima nesreće", ali da taj problem nije mogao da izazove probleme sa pritiskom u letelici.

Colakis je takođe kazao da je pronađena i druga crna kutija iz aviona i da je po svemu sudeći "u dobrom stanju". Ta kutija koja sadrži zabeleženu konverzaciju pilota, biće tokom dana poslata u Pariz, gde stručnjaci već analiziraju prvu kutiju, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: