Bušar u pritvoru već mesec i po

Marokanac Abdelmadžid Bušar, osumnjičen za učešće u terorističkim napadima u Madridu, uhapšen je pre 45 dana.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

09:25

Default images

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio mu je ekstradicioni pritvor koji može trajati do godinu dana. Bušar je uhapšen 23. juna u vozu na relaciji Subotica-Beograd, jer kod sebe nije imao nijedan identifikacioni dokument. Međutim, pravac njegovog kretanja naveo je policiju da posumnja da nije u pitanju samo običan imigrant.

Ministar Jočić kaže da je sumnju izazvalo njegovo odelo; naime, bio je isuviše dobro obučen za nekoga ko nema nijedan identifikacioni dokument.

Policija je prosledila članicama Interpola upit za identifikaciju, a Biro Interpola u Madridu je pre tri dana potvrdio identitet na osnovu otisaka prstiju.

Međutim, još uvek nema informacija da li je Bušar bio samo u tranzitu ili je duže boravio na našoj teritoriji: "O njegovim kontaktima ovde ne mogu ništa kazati, ali ćemo se truditi da postupak ekstradicije traje što kraće", kazao je Jočić.

Španija sada treba da podnese zvančan zahtev za izručenje Bušara i da dostavi dokumente o tome za šta se on tereti. Okružni sud zatim donosi odluku o izručenju, a konačno rešenje potpisuje ministar Rasim Ljajić. Optuženi ima pravo žalbe, što dodatno može da odgodi ekstradiciju.

Jočić: Povećane mere predostrožnosti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić kaže da je hapšenje Bušara rezultat pojačane predostrožnosti, koja traje već godinu dana.

"Predostrožnost u Srbiji uspostavljena je pre godinu dana, kada se to desilo u Španiji i kada se desilo 17. marta na Kosovu. Od tog momenta dižemo nivo kontrole svega onoga što može biti sumnjivo i rezultat toga je i ova akcija", izjavio je Jočić za BBC.

On je rekao da je sa Španijom u poslednja dva dana uspostavljena puna saradnja, koja mora i dalje da se održava, jer je "terorizam opasnost koja zabrinjava sve i stoji svima nad glavama". Jočić je istakao rešenost srpske policije da uzme odlučno učešće u borbi protiv terorizma, jer je Srbija deo evropskog fronta i nezaobilazna karika za očuvanje bezbednosti.

Osveta?

Hapšenje Marokanca Abdelmadžida Bušara pokrenulo je pitanje da li će ta akcija skrenuti pažnju islamskih ekstremista i na Srbiju i da li zemlji zbog toga preti opasnost od terorističkih napada.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara Državne zajednice Rasim Ljajić izjavio je za B92 da ne veruje da Srbiji i Crnoj Gori preti opasnost od terorističkin napada, ali da bi bilo bolje da javnost nikada nije saznala za hapšenje osumnjičenog pripadnika Al Kaide.

Podsećamo na sličan primer iz susedstva. Kada je u Rijeci 20. oktobra 1995. godine eksplodirao automobil bomba ispred zgrade policije, ubrzo se ispostavilo da iza tog napada stoji egipatska islamska ekstremistička organizacija Gama Islamija. Naime, mesec dana ranije, u Hrvatskoj je uhapšen Abu Talat, drugi čovek te organizacije, kome se potom gubi svaki trag, a Gama Islamija organizovala je napad kao upozorenje, jer je Hrvatsku smatrala odgovornom za nestanak svog čelnika.

Mnogi domaći stručnjaci za terorizam, ocenili su proteklih dana da zbog hapšenja Abdelmadžida Bušara, za koga se veruje da je poslednji preživeli učesnik u terorističkim napadima u Madridu, Srbiji preti odmazda Al Kaide.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže za B92 da je iz političkih razloga bilo bolje da je operacija njegovog hapšenja, utvrđivanja identiteta i isporuke Španiji, okončana potpuno bez znanja javnosti, kako se ne bi privlačila pažnja ekstremista: "Ja ne verujem da je SCG posebno ugrožena terorizmom zbog pretnji Al Kaide. Mi nismo islamska zemlja, a najveći broj terorističkih napada događa se upravo u islamskim zemljama sa sekularnim vladama. Mi nismo uključeni u operacije kao što je Avganistan i Irak i ne verujem da smo ugroženi, ali bolje da je ovo bilo urađeno u tajnosti".

Govoreći o daljim potezima u Bušarovom slučaju, Ljajić kaže da je obavestio španske vlasti da podnesu molbu za njegovo izručenje: "Očekujemo molbu za izručenje sa kompletnim predmetom. Nadležni Okružni sud u Beogradu će o tome doneti odluku. On ima pravo na žalbu, a nakon što presuda postane pravosnažna, odnosno, to rešenje, ono dolazi do mene i ja potpisujem nalog za izručenje".

Inače, kako prenosi beogradski dnevnik Blic, Bušar je pred istražnim sudijom Okružnog suda izjavio da je sirijski državljanin i da nikada nije bio u Španiji. On ipak nije mogao da odgovori kako se njegovi otisci prostiju poklapaju sa Bušarovim, ali je dodao da je spreman da pred sudom u Madridu dokaže nevinost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: