Vladika Jovan: S radošću u zatvor

Vladika Jovan je oko 15 sati i 30 minuta ušao u skopski zatvor Idrizovo, gde će izdržavati kaznu od jedne ipo godine zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

08:53

Default images

Na kaznu ga je osudio bitoljski sud zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.. Iako je bilo najavljeno da ce vladika Jovan pre ulaska u zatvor održati konferenciju za novinare, on je u zatvor ušao u automobilu uz policisku pratnju.

"Mi smo rekli da ćemo dobrovoljno da odemo na izdržavabnje kazne. Nema potrebe da nas privode. Poštujemo zakone bez obzira što smatramo da je presuda bespravna i protiustavna" rekao je jutros vladika Jovan u sedištu autonomne Ohridske arhiepiskopije u Nižepolju, naglasivši da ova presuda pokazuje da se Makedonija još ponaša
totalitaristički, pre svega u sudovima.

Vladika Jovan je jutros služio jutarnju službu a zatim nekoliko časova proveo u društvu najbliže rodbine. Vranisskovski bi mogao u zatvoru da provede ukupno 2,5 godina ukoliko Apelacioni sud u Bitolju odbije njegovu žalbu na odluku bitoljskog suda da mu uslovnu zatvorsku kaznu od jedne godine, pretvori u efektivnu.

Monasi: Policija otela Jovana

Sledbenici egzarha patrijarha srpskog u Makedoniji i arhiepiskopa ohridskog Jovana Vraniškovskog su optužili makedonsku policiju da je otela njihovog starešenu.

Oni su, takodje, rekli da im je policija onemogućila da se pozdrave s arhiepiskopom Jovanom ispred skopskog zatvora Idrizovao u koji je danas stigao na izdržavanje kazne od dve i po godine zatvora, na koju je osudjen zbog širenja verske i nacionalne mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: