NVO Sandžaka: Bulatović da objasni

20 NVO iz Sandžaka zatražilo je od direktora BIA da javno kaže koje se organizacije "finansiraju za subverzivnu delatnost".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.07.2005.

19:15

Default images

Rade Bulatović je nedavno izjavio da "BIA prati nevladine organizacije koje finansiraju centri iz inostranstva, a koji promovišu političke i bezbednosne zadatke, posebno u Raškoj oblasti i na jugu Srbije". U zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija iz Novog Pazara, Sjenice, Raške, Prijepolja i Priboja oni traže da Bulatović podnese dokaze za navedene tvrdnje ili podnese ostavku.

U saopštenju nevladinih organizacija se dodaje da to nije prvi pokušaj da se od Sandžaka stvori još jedna "neuralgična tačka i uzbuni stanovništvo svih nacionalnosti". Za žaljenje je, kako se navodi, "promovisanje stavova režima Slobodana Miloševića".

Bulatović je rekao na sednici Odbora za bezbednost republičke skupštine, podnoseći izveštaj o radu Agencije, da se deo nevladinog sektora nalazi pod pažnjom tajne policije, ne označivši na koje tačno misli: "Pratimo te NVO koje zloupotrebljavaju status NVO i koje se uglavnom finasiraju od onih centara iz inostrantsva kasnije da promovišu političke i bezbednosne zadatke, posebno na području Raške oblasti i juga Srbije".

Podsetimo, on je takođe na sednici istog odbora krajem 2004. godine rekao da se u Raškoj oblasti prate aktivnosti pojedinih islamskih grupa, koje bi ubuduće mogle ugroziti ustavni poredak. "Pratimo pojavu ekstremista sa radikalnim islamskim predznakom, kao što su vahabiti, koji bi mogli postati baza za ugrožavanje ustavnog poretka", tvrdio je tada Bulatović.

On je takođe rekao da se prati učešće pripadnika drugih nacionalnosti u privatizaciji u Srbiji, zato što se smatra da time treba da se "zaokruže neki nacionalni korpusi i ekonomski da se stvori određena celina". "Toga ima i u centru Beograda, ali posebno u graničnim područjima prema nekim susednim zemljama. To je tačno i mi to pratimo. Ima tih inicijativa, i to ne samo albanskih, nego i nekih drugih nacionalnih grupa iz susednih država", rekao je tada Bulatović, čime je potvrdio da BIA proverava privatizacije na nacionalnoj osnovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: