Svedok: Ne prihvatam Srebrenicu

Božidar Delić, svedočeći u Hagu, rekao je da ne prihvata da su snage bosanskih Srba ubili više od 7.000 Muslimana u Srebrenici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

12:50

Default images

Tokom unakrsnog ispitivanja tog svedoka odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, tužilac Džefri Najs upitao je Delića "kada je prihvatio činjenicu da su na današnji dan pre 10 godina u Srebrenici srpske snage ubile na hiljade Muslimana". "To je vaša konstatacija. Ja ne prihvatam tu vašu priču", odgovorio je Delić, penzionisani general Vojske Jugoslavije.

"Dakle, vi čak ni danas ne prihvatate da su srpske snage ubile između 7.000 i 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici", sugerisao je Najs, na šta je Delić odgovorio: "Prihvatam da je u rejonu Srebrenice ubijeno 2.000 - 3.000 Srba i nekoliko hiljada Muslimana. Veliki broj tih Muslimana ubijen je u borbama."

Na insistiranje tužioca, svedok je napomenuo da nikada nije bio u Srebrenici, ali i ponovio da ne prihvata "da se to tamo dogodilo onako kako vi tvrdite". Rekao je da je u Srebrenici "poginulo više hiljada i Srba i Muslimana" i da će biti srećan ako Haški tribunal utvrdi istinu o tim zbivanjima.

Najs je tvrdio i da je u Srbiji još preovlađujuće negiranje da je u Srebrenici počinjen masakr, primećujući da su nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala da takav stav ima "većina Srba".

"To nije tačno. U slučaju Srebrenice postoji jednostran pristup, govori se samo o žrtvama jednog naroda. U okolini Srebrenice uništena su 63 srpska sela i niko to ne pominje... Ja znam da moj narod osuđuje sve zločine i prvenstveno zločine koje su pojedinci iz mog naroda počinili. Ja mislim da svi zločini moraju biti kažnjeni", uzvratio je Delić.

Milošević, koji je optužen za genocid nad bosanskim Muslimanima, uložio je prethodno prigovor na ispitivanje svedoka o Srebrenici, predočivši da Delić o tome nije svedočio, niti je učestvovao u tim događajima, uz opasku da tužilac pitanje postavlja iz medijskih razloga.

U glavnom iskazu, Delić je svedočio o delovanju VJ tokom rata na Kosovu 1999. kada je on bio komandant 549. motorizovane brigade VJ u Prizrenu.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson dozvolio je, međutim, Najsova pitanja, uz obrazloženje da se ona tiču "kredibiliteta svedoka". Dok ga je Najs ispitivao, general Delić je potvrdio da je 1993-94. bio na službi u Vojski Republike Srpske, a da je platu primao u Beogradu od Vojske Jugoslavije u čijoj je vojnoj akademiji tada bio zaposlen.

Tužilac je tvrdio i da je Delić, kao član Komisije za saradnju s Haškim tribunalom Generalštaba VJ, radio na pripremi dokumenata za Miloševićevu odbranu u vreme dok su dokumenti koje je od SRJ tražio Haški tribunal bili uskraćivani. Svedok je to negirao, tvrdeći da je Tužilaštvo uopšteno tražilo sva dokumenta VJ i da tom zahtevu ne bi udovoljila "nijedna suverena država". Delić je kazao i da su mu dokumente koje je prikazao tokom svedočenja pribavljali Miloševićevi pravni savetnici.

Najs nastavlja unakrsno ispitivanje Delića na suđenju Miloševiću, optuženom i za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: