Nevreme i u Čačku i Ljugu

Veliko nevreme s kišom, olujnim vetrom i gradom veličine oraha, zahvatilo je sinoć čačansku opštinu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.07.2005.

08:47

Default images

Nevreme je počelo oko 18.30 i trajalo je tridesetak minuta. Kiša je poplavila veliki broj gradskih ulica, naročito u centru i u naselju Ljubić, gde je ulazila i u podrumske i stambene prostorije, a vetar i grad su lomili grane na drveću. Deo Čačka ostao je bez struje oko 19.30, a u gradskoj Elektrodistribuciji agenciji Beta je rečeno da je stanje u toku večeri "normalizovano".

Bez struje su, međutim, trenutno sela Gornja Gorevnica, Miokovci, Mrčajevci i delovi sela Trbušani i Konjevići. U Centru za protivgradnu zaštitu agenciji Beta sukazali da je grad najviše padao u centru grada i u selima Donja Gorevnica, Mrčajevci i Trnava. U tom centru navode i da su delovali sa 70 protivgradnih raketa iz 16 stanica.

Veliko nevreme sinoć je zahvatilo i Ljig, Kačer i Dragobiljske i prouzrokovalo izlivanje reka, pričinivši pri tom velike štete na usevima i baštama. Portparol Skupštine opštine Ljig Saša Simić rekao je Beti da su se pod vodom našle stotine hektara plodnih oranica u selima Moravci, Brančić, Cvetanovac i Jajčić. "Pšenična i kukuruzna polja, kao i bašte, potpuno su uništene, a članovi opštinskog štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda su na terenu, pa će prve pouzdanije procene šteta biti tokom dana", rekao je Simić.

Krizni štab Ljiga traži pomoć

Krizni štab, koji je formirao predsednik opštine Ljig Miroslav Maksimović, zatražio je večeras pomoć Vlade Srbije u otklanjanju štete, koju je nevreme na području te opštine pričinilo u subotu i nedelju.

Najteža situacija je u selima Paležnica, Ba, Kadina Luka i Veliševac, rekao je večeras Maksimović agenciji Beta, i dodao da je vodena stihija odnela delove regionalnih puteva Ljig-Latković- Dudovica i Ljig-Ba-Srasla bukva, koji su u prekidu. "Mobilisali smo mehanizaciju i uputili je na sanaciju šteta od poplava na ovim, ali i na seoskim putevima, kako bismo ljudima omogućili normalizaciju stanja", rekao je Maksimović.

Reke Ljig, Kačer, Kacapa i Dragobilj poplavile su na stotine hektara plodnog zemljišta i uništile njive pod kukuruzom i pšenicom, ali i bašte odakle su se povrćem snabdevale ljiška i lazarevačka pijaca. Prema prvim procenama najviše su stradala sela Jajčić, Cvetanovac, Latković, Moravci i Liplje.

Maksimović kaže da je, uz to, grad "obrao letinu" u selima Veliševac i Babajić, gde su od kukuruza ostale "samo stabljike bez listova", pa tu "oporavka više nema". Krizni štab ljiške opštine pomoći će građanima najugroženijih naselja i u sanaciji oštećenih objekata, kuća i staja, kako bi se predupredilo moguće pogoršanje epidemiološke situacije, s obzirom na to da je "uginulo dosta stoke i živine". Očekuje se i pomoć Vlade Srbije zbog toga što je ljiška opština među najnerazvijenijima sa "vrlo skromnim budžetom".

20 miliona dinara za pomoć Kragujevcu

Mininistar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je večeras da će Vlada Srbije interventno izdvojiti 20 miliona dinara za sanaciju štete koju je nevreme nanelo na području Kragujevca. Podsetimo, dan ranije snažno nevreme, koje je prouzrokovalo veliku šetu na usevima, kao i na kućama i putevima, pogodilo je Kragujevac, Kraljevo i Valjevo. Pojedini delovi Kragujevca dva dana posle velikog nevremena i dalje su bez struje i telefonske veze.

Ilić je, u razgovoru sa kragujevačkim gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem, precizirao da će za popravku krova u fabrici "Zastava automobili" od te sume biti izdvojeno 10 miliona dinara. Na izjavu direktora Grupe "Zastava vozila" Zorana Radojevića da je šteta u tom preduzeću procenjena na 150 miliona dinara, ministar za kapitalne investicije odgovorio je da je fabrika trebalo da osigura svoje pogone i štetu naplati od osiguravajućih društava.

Ilić je najavio da će preostalih 10 miliona biti iskorišćeno za popravku krovnih konstrukcija kragujevačkih domaćinstava. Prema njegovim rečima, vlada je spremna da obezbedi crep za oštećene krovove kuća i stakla za polupane prozore, dok će građani posle procene komisije o šteti, moći sami kupiti crep ili stakla za prozore, uz refundiranje novca uz račun.

Protiv grada ispaljeno 538 raketa

U protivgradnom dejstvu učestvovalo je devet radarskih centara u Srbiji, a ispaljeno je 538 protivgradnih raketa.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, 10. jula dejstvovalo se na teritoriji 30 opština i sa 133 protivgradne stanice. Dodaje se da su štete od grada prijavljene u opštinama Zaječar, Čačak i Ivanjica, a da će detalji biti poznati nakon obilaska terena.

Protivgradna raketa koja je ispaljena kod sela Ostrovica pored Niša pogodila je privredni objekat meštanina tog sela Aleksandra Simonovića, saopšteno je iz niške policije. Kako se navodi, raketa, koja je ispaljena sinoć, probila je krovnu konstrukciju tog objekta i aktivirala se zbog čega je izbio manji požar koji je odmah lokalizovan. Povredjenih u incidentu nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: