Pančevo: Povećano zagađenje vazduha

Aparati za praćenje aerozagadjenja u Pančevu ponovo beleže visoku koncentraciju benzena i drugih štetnih gasova u vazduhu.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

23:21

Default images

Zamenik predsednika opštine Pančevo Milutin Tomović rekao je da je u petak ujutro merna stanica, koja se nalazi u blizini fabrika petrohemijskog kompleksa, zabeležila 120 mikrograma benzena po kubnom metru vazduha, što je granična vrednost za uključivanje sirena za hemijsku opasnost.

Prema njegovim rečima, sirene ipak nisu uključene, jer je u narednom satu vetar promenio pravac i odneo zagađenje dalje od grada.

Prema rečima Tomovića, vrsta zagađenja i pravac vetra ukazuju da je izvor zagađenja u Rafineriji nafte Pančevo, ali su nadležni u toj fabrici tvrdili da se proizvodni proces kod njih odvija normalno i bez ikakvih poremećaja.

Inače, danas se pre podne jak neprijatan miris širio nekoliko kilometara od Pančeva duž puta koji vodi za Beograd, a juče je slično zagađenje vazduha u Pančevu zabeleženo tokom prepodnevnih sati, kada je koncentracija izmerena u vazduhu bila još veća od današnje, ali sirene za uzbunu ni tada nisu uključene.

Prema zakonskim normama koje važe u našoj zemlji, prisustvo benzena u vazduhu nije uopšte dozvoljeno, tako da svako ispuštanje te hemikalije predstavlja prekoračenje dozvoljene granice.

Podsetimo, na zahtev predsednika opštine Pančevo Srđana Mikovića, Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane SCG nedavno su dozvolili da se sirene koje označavaju opasnost od hemijskih agenasa uključe svaki put kada zagađenje vazduha pređe granične vrednosti.

Međutim, do sada se te sirene nisu nijednom oglasile, iako je u više navrata beleženo prekoračenje tih vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: