Društvo sudija: Izjednačiti plate

Društvo sudija Srbije pozvalo je Vladu Srbije da sudijama isplaćuje plate po osnovici utvrđenoj 23. decembra 2004.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 17.06.2005.

12:53

Default images

Društvo sudija traži povlačenje iz skupštinske procedure Predloga zakona kojim se sudska vlast stavlja u podređen materijalni položaj u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast, a predlogom za ukidanje, između ostalog, odredbe Zakona o sudijama o paritetu plata predsednika Vrhovnog suda Srbije i premijera i sudija Vrhovnog suda i ministara.

“Vlada bi time pokazala da se zaista zalaže za princip podele i ravnopravnosti tri vlasti, što je osnov vladavine prava, dotoka kapitala i boljeg života građana”, kaže se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije uputilo je poziv Vladi povodom odluke Ustavnog suda Srbije o nezakonitosti dela zaključka Vlade o isključenju sudija iz povećanja plata.

Nemaju sve sudije pravo na ministarsku platu

Odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti dela zaključka Vlade Srbije o povećanju osnovica plata u državnim organima ne znači da bi sve sudije i tužioci trebalo da imaju ministarsku platu, saopštio je danas Ustavni sud.

Dodaje se da jučerašnja odluka Suda takođe ne znači da su "ministarske plate neustavne". Ustavni sud je ocenio da je jedan deo medija neprecizno preneo odluku suda.

Odluka Suda znači da osnovna plata predsednika Vrhovnog suda, odnosno republičkog javnog tužioca ne može biti niža od osnovne plate predsednika Vlade, a da osnovna plata sudije Vrhovnog suda Srbije ne može biti manja od osnovne plate ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: