Bolton korak bliže funkciji u UN

Amerika još nije rešila problematično imenovanje Džona Boltona za mesto ambasadora SAD u UN, demokrate smatraju da je neotesan.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2005.

21:02

Default images

Demokrate tvrde da je Bolton, kao visoki diplomata za kontrolu oružja, pokušavao da prisili obaveštajce-analitičare da svoje izveštaje menjaju kako bi potvrdili njegove pretpostavke. Danas se republikanski senator Džordž Vojinović složio da se sporna nominacija Boltona pošalje na glasanje u Senat. Da Vojinović nije glasao za predlog, rezultat bi bio 9:9, što bi blokiralo ceo postupak.

Senatski Komitet za spoljne poslove je na kraju odlučio da konačnu odluku o kontroverznoj nominaciji konzervativca Boltona prepusti Senatu. Komitet je, međutim, zahtev Senatu uputio bez preporuke za Boltonovo imenovanje, nakon što je ključni republikanski senator Vojnović izjavio da Bolton nije sposoban za taj posao.

Bela kuća se nada da će Bolton, koga je za ambasadora u UN predložio predsednik SAD Džordž Buš, biti izabran pred većinskim republikanskim Senatom. "Mi poštujemo odluku senatora Vojnovića, ali ima mnogo ljudi koji se slažu sa predsednikom da je Džon Bolton prava osoba da bude izabrana u pravo vreme na ovoj bitnoj poziciji", izjavio je portparol Bele kuće Skot Meklilan.

"Džon Bolton je primer onoga što diplomata ne treba da bude", prethodno je rekao Vojinović i dodao da bi u privatnom biznisu Boltona sigurno otpustili, prenose agencije. Svoje protivljenje Vojinović je izneo pred Komitetom za međunarodne odnose američkog senata, koji je razmatrao Boltonovu nominaciju. U tom Komitetu republikanci imaju 10, a demokrate osam mesta.

U slučaju da Boltonova nominacija nije dobila odobrenje Komiteta da o njoj može da glasa Senat, to bi bilo veliko poniženje za predsednika SAD Džordža Buša, koji je agresivno lobirao za Boltona.

Republikanski senator Džordž Vojinović šokirao je javnost prošlog aprila kada je podržao zahteve demokrata da se produži vreme potrebno za proveru Boltonovih rezultata. Vojinović je opisao Boltona, koji je sada visoki diplomata za kontrolu oružja u Stejt departmentu, kao "arogantnog siledžiju". "Nisam tako arogantan da mislim da to što sam rekao, moji stavovi o poziciji SAD u svetskoj zajednici, treba da bude nametnuto svim mojim kolegama. Dugujemo predsedniku glasanje o Boltonu", rekao je Vojinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: