Vuksanović zamera novinarima

Ministar zamera Blicu i B92 na postavljanju pitanja o njegovoj odgovornosti, kao i samog Ministarstva, oko neodobrenog pregleda đaka

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2005.

13:43

Default images

On je novinarima zamerio na tome kako su izveštavali o slučaju pregleda hiljadu učenika škole "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, koji su bez znanja roditelja podvrgnuti nepriznatoj dijagnostičkoj metodi. Pregled je obavljen bez odobrenja Ministarstva zdravlja, ali uz podršku Ministarstva prosvete.

Vuksanović je 7. aprila potpisao dokument kojim je podržao Sportsko školsko udruženje Novog Beograda, zatim školu "Jovan Dučić" i kliniku "Ecim" u nameri da pregleda hiljadu učenika te škole. Vuksanović dalje kaže da bi želeo da se po završenom pregledu nalazi testiranja publikuju i iznesu na tribini, koja bi poslužila objašnjenju jednog od modela ranog otkrivanja oboljenja pankreasa i bila doprinos preventivnoj medicini.

Moralna podrška, danas

Razgovor novinara B92 i ministra Vuksanovića, nakon pitanja da li je time prekoračio svoja ovlašćenja, tekao je ovako:

B92: “Vi ste dakle dali saglasnost ili, kako kažete, odobrenje, podršku, iako je u pitanju bila nepriznata...”
Vuksanović: “Sa koje ste vi televizije?”
B92: “B92”
Vuksanović: “Da. Pa, ja sam se odavno pomirio sa B92. Mislim, niste informisani i nema razloga da budete tako zlonamerni. Dakle, uhvatili ste se za reč 'saglasnost', možete da se uhvatite i za reč ustav, možda i evropski ustav, ne znam. Ali, pročitajte pažljivo, siguran sam da poznajete svih 30 slova. Dakle, dali smo moralnu podršku i u čemu je problem?”
B92: “Iako je metoda nepriznata?”
Vuksanović: “Pa, metode zdravstvene, medicinske, alternativne, koje su u postupku priznavanja ili nepriznavanja, stvarno su pitanje za lekare. Za mene može biti eventualno, eventualno pitanje ordinacije. Pošto ordinacija ima dozvolu za rad Ministarstva zdravlja, onda ni to više za mene nije pitanje. Za mene kao ministra prosvete je samo pitanje da li je rukovodstvo škole obavestilo roditelje o svojim planovima i da li je roditelje pitalo za dozvolu.”

Ministar je pre dva dana, takođe novinaru B92, rekao posle sastanka sa školskim policajcima: “Ministarstvo prosvete i sporta je dužno da daje saglasnost kad god se vrši kontrola zdravlja dece.”

Milosavljević: Nisu nas pitali

Ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, na pitanje da li je ministar prosvete preuzeo ingerencije Milosavljevićevog ministarstva, odnosno da li je prekoračio svoja ovlašćenja, odgovara: “To morate uzeti pitanje i od njega samoga i od ljudi koji su njemu nadređeni. Ja nisam nadređeni ministru prosvete. Ja sam ministar zdravlja. Ono što je moje ja se trudim da radim kako treba. Ministarstvo zdravlja nije pitano za ovakav sistematski pregled, a da je pitano, ne bi se sa time saglasilo, jer se radi o alternativnoj metodi, neproverenoj, nedokazanoj i sa tog stanovišta smo protiv takvih metoda.”

Poslanici u Skupštini Srbije kažu da je to gotova priča i da smatraju da Vuksanović neće biti smenjen. U nezvaničnom razgovoru, koalicioni partneri DSS-a uglavnom kažu da ne misle da je u ovom slučaju odgovorna samo direktorka škole, ali da zarad mira u Vladi, neće dirati Vuksanovića.

S druge strane, opoziciona Socijaldemokratska unija zatražila je ostavku ministra Vuksanovića. "Niko nema prava da u ime dece i njihovih roditelja donosi odluke bez njihove prethodne saglasnosti. Deklaracija o pravima deteta Ujedinjenih nacija, čiji je potpisnik i naša zemlja, izričito obavezuje odrasle da traže saglasnost dece za bilo koji postupak koji se prema njima primenjuje, a posebno za one koji mogu ugroziti dostojanstvo ličnosti deteta", saopštila je ta partija. "Zapanjujuće je da Ministarstvo prosvete i ministar Slobodan Vuksanović ne znaju ovakve elementarne stvari. S toga zahtevamo ostavku ministra Vuksanovića i formiranje nezavisne komisije koja bi utvrdila ko je još odgovoran za ovo ozbiljno ugrožavanje prava dece".

Simonović: Vuksanovićevi problemi, ne naši

Glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović nazvao je Vuksanovićevo pismo budalaštinom. "Mi smo napisali da je Vuksanović odgovoran za događaje u Osnovnoj školi 'Jovan Dučić', ne zato što imamo nešto protiv njega, nego zato što imamo dokaze protiv njega, imamo njegovo pismo kojim on preporučuje da učenike pregledaju lekari ordinacije 'Ecim'. Ako Vuksanović misli da je ono što se dešavalo u toj školi nešto normalno, onda on ima veliki problem sa samim sobom, a nikako s 'Blicom'", kaže Simonović.

Pismo o kome govori Simonović možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: