Tadić: Pronaći održivo rešenje

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da se moraju uvažavati legitimni interesi Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, "Blic"

Četvrtak, 12.05.2005.

10:51

Default images

Tadić je, na konferenciji za novinare u Rimu, rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova, kao i status kvo jer je "stanje neizdrživo" i ocenio da se mora pronaći političko rešenje koje smanjuje pritiske i vodi ka stabilnom rešenju.

"Potrebno je pronaći održivo rešenje postavljeno u okvir 'manje od nezavisnosti, više od autonomije'. Za Srbiju je neprihvatljiva nezavisnost Kosova. Srbija ne želi rat na Kosovu već mir. Srbija ne želi da ugrožava legitimne interese Albanaca, ali se moraju uvažavati legitimni interesi Srbije i Srba na Kosovu", rekao je on.

Ivanović: Beograd ne radi dobro

Oliver Ivanoviæ
Oliver Ivanović kaže da vlasti u Beogradu ne rade dovoljno na pripremama za pregovore o statusu Kosova. Nosilac Srpske liste za Kosovo kaže da se, za razliku od Beograda, Albanci godinama intenzivno pripremaju za to. "Kod nas se ponajviše drže govori. Narod nema predstavnike u institucijama, samim tim ni legitimne predstavnike kojima može da se obrati. Bojim se da će ljudi početi da napuštaju Kosmet uoči pregovora o statusu", rekao je Ivanović za "Blic".

Ako Srbija ne bude na vreme i valjano uticala na Srbe na Kosovu, može nam se dogoditi ono najgore: da nam deo naroda ode, a posle, govorim u svoje ime, više neće biti bitno ko je za to kriv. Pogrešno je misliti da bilo koji proces na Kosovu može biti zaustavljen ako mi ne učestvujemo", kaže Ivanović.

Miršajmer: Podela ima smisla

Direktor programa Međunarodna bezbednosna politika na Čikaškom univerzitetu Džon Miršajmer kaže da, od ponuđenih rešenja za budućnost Kosova, podela ima najviše smisla.

"Postoje tri opcije. Jedna je autonomija Kosova u Srbiji, druga nezavisnost kojom bi Albanci dobili celu sadašnju teritoriju, a treća je nezavisnost uz podelu Kosova. U slučaju podele, Albanci bi dobili oko 93 odsto teritorije, dok bi severoistok, nastanjen uglavnom Srbima, postao deo Srbije. Ne tvrdim da je to fantastično rešenje, moj argument je da je to najmanje loš ishod", rekao je Miršajmer, prenose "Večernje novosti".

"Autonomija u Srbiji ne može da funkcioniše, a od preostale dve mogućnosti vise smisla ima podela Kosova. U tom slučaju, Srbi koji žive južno od Kosovske Mitrovice trebalo bi da budu ohrabreni da se presele i sve bi trebalo učiniti da se to dogodi. Postoji, doduše, ozbiljna opasnost da srpski spomenici budu razoreni i to je problem. SAD i saveznici treba da prema Albancima koriste 'stap i sargarepu' kako se to ne bi dogodilo", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: