Solana: Fantastična šansa za SCG

Havijer Solana kaže da SCG posle pozitivne Studije ima fantastičnu šansu za nastavak puta ka EU.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

20:19

Default images

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u intervjuu FoNetu da je Studija o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru samo početak procesa integrisanja u EU. Puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje neophodan uslov za "finalizaciju celog procesa", kaže Havijer Solana. Puna saradnja sa hagom uslov je za sve zemlje bez razlika.

„Kao što smo rekli vama i vašim liderima, za sve važe isti mehanizmi i iste odrednice. Haradinaj na Kosovu, Gotovina u Hrvatskoj, isto je kao i generali Mladić i Karadžić za SCG. To mora da bude jasno svima, Srbija nije izuzetak. Za sve koji žele u EU važi da u potpunosti moraju da se ispune obaveze prema Hagu", kaže Solana.

Što se tiče Kosova, Solana je najavio da će na osnovu "rezolucije ili signala" Saveta bezbednosti UN, biti razmotrena situacija na terenu u odnosu na postavljene međunarodne standarde, među kojima je najvažniji položaj srpske i drugih manjina. Solana pozdravlja poziv na razgovore koji je predsednik Tadić uputio predsedniku Kosova.

„Ja mislim da je to jako dobra inicijativa. Ono što mi očekujemo je da će i odgovor Prištine biti pozitivan. Jako je važno da razgovori uskoro počnu da počnu dijalogom "licem u lice".

Generalni sekretar UN će u toku leta, posle sveobuvatne analize stanja, odlučiti da li je situacija dovoljno zrela za početak rešavanja konačnog statusa Kosova, precizirao je Solana, ali nije želeo da se upušta u to kakvo će biti to konačno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: