Polt: Mladić ostaje uslov

Američki ambasador u SCG: predaja Ratka Mladića ostaje uslov za obnavljanje finansijske pomoći SAD i članstvo u Partnerstvu za mir.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

14:43

Default images

Ambasador Majkl Polt je pozdravio napredak koji je Vlada Srbije ostvarila u saradnji sa Haškim tribunalom nakon predaje generala Nebojše Pavkovića, ali kaže da još nije doneta odluka o obnavljanju suspendovane finansijske pomoći Srbiji.

"Veoma pažljivo pratimo akcije koje vlada kontinuirano preduzima kako bi ispunila sve zahteve u vezi sa saradnjom sa Haškim sudom i onda ćemo videti da li će biti moguće da potvrdimo da je ostvarena potpuna saradnja", rekao je Polt, podsetivši da važeći američki zakon kao uslov za nastavak pomoći precizira "napore da se pronađe i izruči Ratko Mladić".

Polt je rekao da SAD i dalje veruju da je Ratko Mladić u Srbiji i da "Vlada Srbije i SCG mora da preduzme sve što je neophodno da se on pronađe i da bude predat Haškom tribunalu". "Kad bismo znali tačno gde je, mi bismo to rekli, to bismo podelili sa srpskom vladom, ali ne znamo i zato kažemo da verujemo da je ovde", dodao je. Prema njegovim rečima, jedini način na koji vlasti mogu da uvere SAD da Mladić nije u Srbiji jeste da kažu gde se nalazi.

Američki ambasador rekao je i da SAD "generalno podržavaju" prebacivanje nekih procesa za ratne zločine sa Haškog suda domaćem sudstvu, podsetivši da je njegova zemlja uložila značajan trud i sredstva kako bi se unapredili uslovi za vođenje takvih procesa.

"Ali, odluka je na Haškom tribunalu. Koliko ja znam Tribunal sarađuje sa srpskom vladom kako bi videli kako napreduju postupci koji su sada u toku. Ako to bude išlo dobro, pretpostavljam da će haški sud biti spreman da prebaci neka suđenja domaćem pravosuđu, a mi ćemo biti spremni da to podržimo", rekao je.

Polt je rekao da SAD podržavaju približavanje SCG evroatlantskim asocijacijama i posebno Partnerstvu za mir, "u meri u kojoj ona to želi", ali i podsetio da je ključni uslov za to "da Ratko Mladić bude u Hagu".

Američki ambasador uveren je da se nerešeni status Kosova neće odraziti na proces približavanja Evropi. "Ta dva pitanja, budućnost Kosova i buduće članstvo SCG u EU ili evroatlantskim institucijama, nisu povezana", rekao je Polt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: