Preporuke o referendumima

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je poslednjeg dana prolećnog zasedanja preporuku o dobrim praksama referenduma u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

14:15

Default images

U preporuci se, između ostalog, upozorava da referendumi ne treba da služe kao alternativa parlamentarnoj demokratiji, već da budu način da se osnaži demokratska legitimnost političkih odluka i stimuliše direktna uključenost biračkog tela u političke procese.

Parlamentarna skupština se takođe slaže da Savet Evrope treba da promoviše dobre referendumske prakse kako bi se sprečila eventualna zloupotreba referenduma, a preporučuje se i da se imigrantima koji legalno žive u zemlji-članici SE omogući da imaju pravo glasa na lokalnim referendumima, kao i da se uvede održavanje referenduma na svim nivoima - lokalnim, regionalnim i nacionalnim.

Izvestilac političkog komiteta SE, Finac Miko Elo, pozvao je takođe Evropsku uniju da razmotri uvođenje studije o izvodljivosti o referendumu na nivou EU.

I o referendumu u Crnoj Gori

U raspravi je učestvovalo i šest članova delegacije SCG koji su govorili o mogućem referendumu u Crnoj Gori početkom 2006. godine.

Šef delegacije SCG Zoran Šami ocenio je da je potrebno definisati standarde referenduma kako bi se izbegle zloupotrebe, izneo je neke predloge o referendumskom pitanju i rekao da je za pitanja od državnog interesa potrebna dvotrećinska većina. Crnogorski članovi delegacije bili su podeljeni oko potrebne većine, kao i oko toga da li građani Crne Gore koji žive u Srbiji mogu da glasaju na eventualnom referendumu.

Šami izjavio je da je preporuka o načinu sprovođenja referenduma u Evropi koju je usvojila Parlamentarna skupština "kvalitetna". On je rekao da je poslanicima predočio da referendumsko pitanje mora biti kratko i jasno, da je važno definisati ponašanje medija, kao i da je potrebno da odluka, bar kada je reč o važnim pitanjima, na primer integraciji, bude doneta kvalifikovanom većinom od dve trećine, ili čak tri četvrtine glasova.

U junu nas očekuju dve teme od značaja za SCG - pitanje Kosova i Metohije i izveštaj monitoring misije SE, rekao je Šami. Preporuka Političkog komiteta usvojena je posle sat i po rasprave sa 35 glasova za i jednim protiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: