I dalje potraga za telima

Ronioci angažovani u akciji pronalaženja utopljenika iz autobusa zrenjaninskog "Autobanata" još nisu pronašli nijedno telo.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

12:47

Default images

"Do sada je pretraženo 28 kilometara obala, ada i rukavaca Tise, od mosta u Žablju do njenog ušća u Dunav, ali nažalost još uvek nije pronađeno nijedno telo putnika", rekao je rukovodilac ronilačkih ekipa Civilne zaštite Srbije Milan Mihailović.

On je kazao da je "verovatno propuštena prilika" za postavljanje mreža 30-ak metara od mosta, odmah posle nesreće, koje su mogle da zaustave tela nastradalih putnika iz autobusa "Autobanata". Ovako, procenjuje Mihailović, moguće je da će biti potrebno još pet-šest dana da njihova tela Tisa izbaci na površinu.

U akciji pronalaženja utopljenika u Tisi učestvuje 30 ronilaca iz Valjeva, Apatina, Trstenika, Šapca i Bajine Bašte. "Radi se u teškim uslovima, jer je vodostaj hladne i nabujale Tise za četiri i po metra viši od normalnog. Uz to, na potezu od Žablja do njenog ušća u Dunav, Tisa je plovna, što znači da je tu njena prosečna dubina oko 30 metara", precizirao je Mihailović.

U autobusu, koji je 15. aprila, nakon sudara sa kamionom na Žabaljskom mostu kod Zrenjanina, sleteo u Tisu, bilo je više od 20 putnika. Sedam putnika spaseno je iste večeri, a pronađena su i tela tri nastradale osobe. Nijedno telo nije pronađeno ni posle vađenja autobusa "Autobanata" iz Tise.

Traže se zvanične informacije

Rodbina i prijatelji putnika nastradalih u autobuskoj nesreći na Žabaljskom mostu najavili su okupljanje u 16 sati na tom mestu. Okupljanjem, kako kažu, pokušaće da skrenu pažnju nadležnim organima i javnosti da im ni posle tačno dve nedelje još nisu saopštene zvanične informacije o rezultatima potrage za njihovim najmilijima.

"Apelujem na rukovodioce potrage i na sve nadležne da nam se obrate i daju pouzdane informacije o rezultatima pretrage. Od kako je autobus izvađen iz Tise nama se niko više ne obraća, a ne primećujem da ta pretraga daje neke konkretne rezultate. Mi više ni ne znamo ko sada rukovodi čitavom akcijom", rekao je Žarko Prodanović, koji je u nesreći izgubio brata blizanca Željka.

Večeras u 19.15, u vreme kada se nesreća dogodila i na mestu gde je autobus upao u Tisu, rodbina i prijatelji nastradalih upaliće sveće i održati pomen žrtvama. Sedam putnika je preživelo udes, a do sada su identifikovane tri žrtve. Pretpostavlja se da je u autobusu u trenutku nesreće bilo više od 20 osoba.

Tražena pomoć od Mađara

Stručna ekipa Direkcije za zaštitu od katastrofa madjarske županije Čongrad sutra će se priključiti akciji pronalaženja nastradalih u saobraćajnoj nesreći na Žabaljskom mostu, kod Zrenjanina.

Pokrajinski Sekretarijat za informacije saopštio je da će desetočlana ekipa spasilaca iz Madjarske specijalističkom ronilačkom opremom pomoći akciju pronalaženja i vadjenja tela nastradalih putnika.

Pomoć od županije Čongrad zatražio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Tihomir Simić, koji je i nacionalni koordinator sadradnje u okviru Evroregiona DKMT (Dunav-Kriš-Moriš-Tisa).

Porodice održale pomen nastradalima

Rodbina i prijatelji putnika nastradalih u autobuskoj nesreći koja se pre tačno dve nedelje dogodila na Žabaljskom mostu, kod Zrenjanina, okupili su se na mestu nesreće gde su održali pomen žrtvama i upalili sveće. Okupljeni su još jednom pozvali nadležne da im se obrate i daju pouzdane informacije o rezultatima pretrage budući da im, kako kažu, još uvek nisu saopštene zvanične informacije o rezultatima potrage za njihovim najmilijima.

Oni su naglasili da im se od kako je autobus izvadjen iz Tise niko više ne obraća.

Rodbini se obratio zamenik predsednika opštine Zrenjanin Dušan Juvanin koji je rekao da je SO Zrenjanin obezbedila smeštaj, hranu, gorivo i svu neophodnu opremu pripadnicima civilne zaštite i žandarmerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: