Deca ometena u razvoju izolovana

Ukidanje specijalnih škola i uključivanje dece ometene u razvoju u redovne škole uobičajena je praksa u zemljama Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

10:30

Default images

Ova deca u Srbiji najčešće žive potpuno izolovana od svojih vršnjaka, a obrazovanje stiču u kućnim ili bolničkim uslovima. Proces uključivanja dece sa posebnim potrebama za sada je sproveden samo u dve osnovne škole u Srbiji.

Prema iskustvima organizacije Save the Children, koja je u dve osnovne škole u Srbiji započela program uključivanja za oko 40 dece sa blažim smetnjama u razvoju, ovaj projekat se, osim u unapređenju kvaliteta njihovog obrazovanja, pokazao korisnim i za sve ostale učenike koji su zahvaljujuući njemu dobili priliku da nauče da žive sa osobama drugačijim od sebe. Uz podršku Ministarstva prosvete, po završetku projekta stručnoj javnosti, profesorima i direktorima škola obezbeđen je priručnik pod nazivom "Škola za sve".

"Što se tiče Ministarstva, pored podrške školama koje već imaju decu sa posebnim potrebama, pored naših napora da sagledamo koje su potrebe dece u drugim školama i mimo ovih projekata i koje su potrebe nastavnika, ono što će u skoroj budućnosti biti jeste jedna relativno sistematska i relativno široka obuka nastavnika za adekvatni pristup deci sa posebnim potrebama u okviru redovnog obrazovanja", kaže Darinka Radivojević iz Ministarstva prosvete i sporta.

Za sada je projekat uključivanja dece sa posebnim potrebama u redovnu nastavu sproveden u osnovnim školama "Sonja Marinković" u Subotici i "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu. Trenutno ovu beogradsku školu pohađa 16 prvaka ometenih u razvoju. ''U prvom razredu imamo decu sa različitim potrebama, posebnim potrebama, od lakih emocionalnih problema do težih oblika razvojnih teškoća. Ali sva deca napreduju i dobro su se uklopila. Program za decu ometenu u razvoju je jako koristan jer podstiče njihov socijalni i emocionalni razvoj, a što se tiče akademskog postignuća, istraživanja pokazuju da ono nije ništa gore nego što se ostvaruje u specijalnim školama '', kaže Snežana Stojaković, psiholog u osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić".

Roditelji dece ometene u razvoju do sada su pokazali veliko interesovanje za ovaj program. Kroz proces uključivanja oni koriste pravo da njihova deca ne budu izolovana već da nastavu pohađaju zajedno sa svom ostalom decom iz komšiluka. ''To je neophodnost. To je osnovno pravo svakog deteta i roditelja da se školuje sa svojim vršnjacima i o tome ne treba ni pričati'', ističe Dušanka Gačić Bradić, iz organizacije Save the Children.

U vreme kada se u Srbiji mnogo priča o beloj kugi i problemu nataliteta, problemi dece sa posebnim potrebama i dalje su tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje. Za proces uključivanja te dece u redovne škole i stvaranje generacija koje će prihvatati različitost neophodne su promene u obrazovnim ustanovama, nastavnom programu, ali i stavu svih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: