Volfovic šef Svetske banke

Odbor direktora Svetske banke prihvatio je imenovanje zamenika američkog ministra odbrane Pola Volfovica za novog predsednika.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

21:50

Default images

Američki predsednik Džordž Buš iznenadio je sredinom meseca međunarodnu zajednicu predloživši Volfovica za predsednika Svetske banke, s obzirom na to da je, zbog svoje radikalne spoljne politike i činjenice da je jedan od pokretača rata u Iraku, Volfovic bio meta kritika i u zemlji i inostranstvu.

Volfovic će početi sa radom na čelu Svetske banke 1. juna, kada trenutnom predsedniku Džejmsu Volfensonu istekne petogodišnji mandat. Bušov izbor Volfovica izazvao je zabrinutost među međunarodnim humanitarnim grupama koje strahuju da će Volfovic banku iskoristiti kako bi pomogao prijateljima SAD i kaznio neprijatelje.

Volfovic je u ranijem intervjuu Asošijejted presu rekao da su glavni ciljevi banke smanjenje siromaštva i ekonomski razvoj i naglasio da nema političke ciljeve. "Zaista verujem u misiju Banke. Mislim da je jedan od izazova za instituciju, pa samim tim i za mene, obezbediti da se najbolje iskoriste značajna sredstva, kako finansijska tako i ljudska", rekao je on tada.

Od kada ga je Buš predložio za predsednika Svetske banke, Volfovic se telefonom čuo sa irskim pevačem Bonoom, koji je veliki zagovornik borbe protiv siromaštva, sastao se sa predstavnicima zemalja članica Svetske banke i otputovao u Evropu kako bi dobio podršku zemalja EU.

Glavni zadatak Svetske banke je borba protiv siromaštva i poboljšanje životnih uslova zemalja u razvoju. Banka zemljama u razvoju godišnje daje na zajam 20 milijardi dolara, za projekte izgradnje saobraćajne infrastrukture, škola i borbe protiv side.

SAD su najveći finansijer Svetske banke. Ta banka po pravilu ima za predsednika Amerikanca, dok se na čelu njene sestrinske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda, obično nalazi Evropljanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: